2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Újabb halottakat találtak – ő így élte túl

A Maliban zajló katonai konfliktus beszüntetését akarták kivívni az algériai túszejtők is. Az iszlamista fegyveresek által elfoglalt földgáztelepen újabb kivégzett túszok holttestét találták meg. Így 48-ra emelkedett a meggyilkolt fogvatartottak száma. Több brit, norvég és japán állampolgár sorsa viszont továbbra sem ismert. A kormányerők vasárnap számoltak le az al-Kaidával szövetséges túszejtőkkel.

Az al-Kaidával szövetséges fegyveresek múlt hét szerdán indítottak támadást a földgáztelep ellen. Először a munkásokat szállító buszokat térítették el, majd az üzem alkalmazottait, köztük több mint száz külföldit is túszul ejtették, majd elkezdték kivégezni őket. Az algír hadsereg ezért nem várt a külföldi kormányok beleegyezésére, hanem azonnal megindította a katonai akciót. Sok túszt így sem tudtak megmenteni. A halálos áldozatok többsége algériai volt, de több brit, japán, amerikai, francia állampolgár is életét vesztette. Sok külföldi túszt még mindig keresnek. Az egyik francia túlélő az ágya alá rejtőzve vészelte át a támadást. „Elrejtettem az útlevelemet és minden dokumentumot, amivel azonosítani tudtak volna” – nyilatkozta az egyik túlélő.


A túszejtésért az al-Kaida egyik észak-afrikai vezetője vállalta a felelősséget, aki azt állította, hogy a támadással a francia beavatkozást akarták megtorolni a szomszédos Maliban. Elemzők azonban ezt kétségbe vonják, mert a francia offenzíva és a túszejtés között csak néhány nap telt el, ami túl kevés egy ilyen bonyolult terrorakció kiterveléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!