2022. 05. 16. Hétfő Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 20:30

Külföld

Újabb fertőzötteket jelentettek Kongóból, ezúttal az ország északnyugati részéből

Akár 12-en is megfertőződhettek ebolával a Kongói Demokratikus Köztársaság, 6-an közülük meghaltak - jelentette be hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hozzátéve, hogy ezúttal az afrikai ország északnyugati részéről jelentettek eseteket.

A Kinsashától mintegy 700 kilométerre északra található Mbandaka városából kilenc igazolt fertőzött és további három, ebolagyanús esetről adtak hírt, egy héttel korábban pedig már hat fertőzöttet jelentettek.

Egészségügyi hatóságok közölték, hogy a vizsálatok szerint az esetek nincsenek összefüggésben az ország keleti felében 2018-ban kitört ebolajárvánnyal.

A WHO bejelentette, hogy térségben 300 embert oltottak be ugyanazzal a vakcinával, amelyet az egészségügyi dolgozók korábban az ország keleti részén elharapózott ebolajárványban használtak. Ez utóbbi területen - amely több mint ezer kilométerre található Mbandakától - április 27-e óta nem jelentettek új fertőzöttet.

Mbandakából 2018-ban már jelentettek egy kisebb ebolajárványt, amelyben 33-an haltak meg. Egészségügyi hatóságok szerint a vakcinálás és az azonnali megelőző intézkedések, például a mozgó kézmosóállomások és felvilágosítókampányok segítségével akkor sikerült elejét venni a fertőzés terjedésének.

Két év alatt ez a harmadik ebolajárvány az országban. A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken először észlelték, azóta ez a 11. nagyobb járvány.

Az ebola természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség hasmenéssel, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

Család - Gyermek - Jövő

Ha vannak családok, lesznek gyermekek és lesz jövőnk is – mondta a Kopp Mária Intézet elnöke az intézet Családtudományi Szakmai Kollégiumának könyvbemutatóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!