2021. 11. 30. Kedd András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Külföld

Újabb fertőzötteket jelentettek Kongóból, ezúttal az ország északnyugati részéből

Akár 12-en is megfertőződhettek ebolával a Kongói Demokratikus Köztársaság, 6-an közülük meghaltak - jelentette be hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hozzátéve, hogy ezúttal az afrikai ország északnyugati részéről jelentettek eseteket.

A Kinsashától mintegy 700 kilométerre északra található Mbandaka városából kilenc igazolt fertőzött és további három, ebolagyanús esetről adtak hírt, egy héttel korábban pedig már hat fertőzöttet jelentettek.

Egészségügyi hatóságok közölték, hogy a vizsálatok szerint az esetek nincsenek összefüggésben az ország keleti felében 2018-ban kitört ebolajárvánnyal.

A WHO bejelentette, hogy térségben 300 embert oltottak be ugyanazzal a vakcinával, amelyet az egészségügyi dolgozók korábban az ország keleti részén elharapózott ebolajárványban használtak. Ez utóbbi területen - amely több mint ezer kilométerre található Mbandakától - április 27-e óta nem jelentettek új fertőzöttet.

Mbandakából 2018-ban már jelentettek egy kisebb ebolajárványt, amelyben 33-an haltak meg. Egészségügyi hatóságok szerint a vakcinálás és az azonnali megelőző intézkedések, például a mozgó kézmosóállomások és felvilágosítókampányok segítségével akkor sikerült elejét venni a fertőzés terjedésének.

Két év alatt ez a harmadik ebolajárvány az országban. A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken először észlelték, azóta ez a 11. nagyobb járvány.

Az ebola természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség hasmenéssel, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Élet a vonal végén

A budapesti rendőrök a járőrautók hangjelzései és folyamatos telefonkapcsolat segítségével időben megtaláltak egy nőt, aki Normafán lett rosszul.

Mintha az övé lett volna

Vásárláskor a terminál jelezte, hogy lopott bankkártyával fizetne a vevő. A mezőtúri nyomozók elszámoltatták a feltételezett elkövetőt, aki beismerő vallomást tett.

Fiatalkorú kifosztó őrizetben

A 15 éves fiú a nyomozók által beszerzett információk szerint legalább tizenhét bűncselekményt követett el alig öt hónap alatt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!