2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Újabb fegyverszállítmányokat jelentettek be a NATO vezető tagállamai a csúcs első napján + videó

A NATO vezető tagállamai szinte háborús lázban égnek. Az amerikai elnök újabb légvédelmi rakétarendszerek küldését jelentette be. A NATO-főtitkára pedig ismét azt állította, hogy Ukrajnát addig kell támogatni, amíg csak le nem győzik Oroszországot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig bízik abban, hogy az amerikaiak nem Donald Trumpot választják novemberben, vagy ha igen, akkor is marad az eddigi támogatás.

  • Újabb fegyverszállítmányokat jelentettek be a NATO vezető tagállamai a csúcs első napján + videó

Sorban érkeznek a politikusok Washingtonba, a NATO 75 jubileuma alkalmából rendezett csúcstalálkozóra. Köztük volt Ulf Kristersson is, a legújabb tagállam, Svédország miniszterelnöke is. Volodimir Zelenszkij Ukrán elnök is a meghívottak között van. Az orosz-ukrán háború és Ukrajna további támogatása ugyanis az egyik legfontosabb napirendi pont.

Joe Biden amerikai elnök is ebben a szellemben mondta el nyitóbeszédét. Szerinte Ukrajnának minden támogatást meg kell adni, és ő maga is újabb fegyverszállítmányt jelentett be.

Az Egyesült Államok, Németország, Hollandia, Románia és Olaszország újabb öt stratégiai légvédelmi rendszerrel támogatja Ukrajnát. Az elkövetkező hónapokban pedig az Egyesült Államok és partnereink több tucatnyi taktikai légvédelmi rendszert adnak Ukrajnának. AZ Egyesült Államok ígéretet tesz arra, hogyha légvédelmi rendszereket exportálunk, a sor elején mindig Ukrajna áll majd - mondta Joe Biden.

A NATO-főtitkára is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Észak-Atlanti szövetég minden tagállamának támogatnia kell Ukrajnát.

Ezen a csúcson döntéseket hozunk Ukrajnáról. Semmi nem bizonyítja jobban a támogatás szükségességét, mint az elmúlt napok brutális történései. A kijevi gyermekkórház elleni támadás egyértelmű bizonyítéka az orosz háborús agressziónak - mondta Jens Stoltenberg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a NATO és az Egyesült Államok támogatásáért. Hozzátette, reméli, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül is számíthat erre.

"Remélem, hogy az Egyesült Államok soha nem fog komolyan gondolkodni azon, hogy kilépjen a NATO-ból. És remélem, hogy ha az amerikaiak Trump elnökre szavaznak, remélem, hogy Washington Ukrajnával kapcsolatos politikája nem fog változni." - mondta Volodimir Zelenszkij

Donald Trump azonban többször is kijelentette, ha ő lett volna az elnök, ez a háború sosem tört volna ki, és ha ismét ő ül majd a Fehér Házban, 24 óra alatt eléri a tűzszünetet. Azt is hangoztatta, a béke pártján áll, és szerinte az Egyesült Államoknak nem szabad több fegyvert küldeni a háborúba, mert attól csak egyre súlyosbodik a konfliktus.

Ezzel szemben Orbán Viktor békemissziója 4. állomásaként emlegeti a találkozót és a béke szorgalmazása a fő célja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!