2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Újabb ebolás megbetegedést észleltek Kongó keleti részén

Újabb ebolás megbetegedést észleltek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, Butembo város közelében. A fertőzött meghalt - közölte vasárnap az egészségügy-minisztérium.

Egy nőnél február 1-én fedezték fel a vírus okozta megbetegedés tüneteit Biena városban, aki február 3-án egy butembói kórházban meghalt. A nő férjezett volt, házastársa egy korábbi járványban fertőződött meg a vírussal.

Egyelőre nem tudni, hogy új járványról van-e szó, vagy a 2018 és 2020 közötti, több mint 2200 emberéletet követelő korábbi járvány újbóli fellángolásáról.

Több mint 70 ember után kutatnak, akik az elhunyt asszonnyal kapcsolatban álltak, és fertőtlenítik a helyeket, ahol megfordult - tudatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Mintákat küldtek Kinshasába, hogy megerősítsék a korábbi járvánnyal való kapcsolatot.

"Nem szokatlan, hogy szórványos megbetegedések fordulnak elő nagyobb járványok után" - áll a WHO közleményében.

Kongó egyenlítői őserdei jó táptalajok a súlyos hányással és hasmenéssel járó, emberi testnedvek útján terjedő ebolavírus terjedésének.

A vírus 1976-ban az Ebola folyónál történt felfedezése után az afrikai országban 11 járvány volt, több mint a kétszerese bármelyik más országénak.

Az újabb esetek felbukkanása megnehezítheti a Covid-19-betegség felszámolására irányuló erőfeszítéseket. A Kongói Demokratikus Köztársaságban 23,6 ezer koronavírus-fertőzöttet jelentettek és 681-en haltak meg. A koronavírus elleni oltási kampány várhatóan az idei év első felében kezdődik.

Az ebola elleni oltások és a jól kiképzett egészségügyi személyzet révén Kongó jobban felkészült, mint bármikor korábban az ebolajárványra. Az ebola halálozási arányszáma jóval magasabb, mint a Covid-19-é, de a SARS-CoV-2 nevű vírustól eltérően tünetmentes vírushordozók nem terjesztik.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Orbán Viktor: Adni jó! + videó

December 5-én ünnepeljük az önkéntesség világnapját, melynek előestéjén Orbán Viktor ellátogatott az Ökomenikus Segélyszervezet adományboltjához – derült ki a kormányfő által közzétett videóból és fotóalbumból.

Ukrajnában ismét szigorítanak

Ukrajnában ismét szigorítanak, ami azt jelenti, hogy hétfőtől az enyhébb járványügyi zónákban a vállalkozások és közintézmények is csak úgy működhetnek majd, ha az alkalmazottak mindegyike be lesz oltva.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Romániában is kimutatták az omikron változatot

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!