2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Újabb árhullám érte el Velencét, lezárták a Szent Márk teret

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 07:40

Továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben Velencében. A Szent Márk teret újra megnyitották, és elindult a vízibuszforgalom is. Azonban továbbra sem látogatható a Szent Márk-bazilika. A velencei polgármester szerint az áradások már 1 milliárd eurós kárt okoztak.

Szirénák figyelmeztettek a veszélyre a világörökségi városban, miután az újabb árhullám elöntötte a Szent Márk-bazilika altemplomát. A székesegyház előtti teret péntek délben lezárták, de szombaton már újra megnyitották.

Az üzletek többsége továbbra is zárva tart, ezért akadozik az élelmiszer-ellátás.

A polgármester szerint a károk összege eléri az egymilliárd eurót, a tengerár több mint 50 templomot rongált meg.

Luigi Brunaro a globális felmelegedést okolta a növekvő árvizekért. Becslések szerint a tenger szintje Velencénél több mint 20 centiméterrel magasabb, mint száz évvel korábban.

A kulturális miniszter azt ígérte, hogy adókedvezményekben részesítik azokat, akik támogatják az állami műemlékek restaurálási költségeit.

A dózsék városának 70 százaléka már víz alatt van.

A tengerár nemcsak templomokat, hanem üzleteket, lakóházakat és szállodákat is elárasztott.

Az első jelentős árhullám a hét elején érte el a lagúnák városát, kedd este a víz szintje meghaladta a másfél métert, amire több mint 50 éve nem volt példa.

Az időjárás-jelentés nem kecsegtet sok jóval: az előrejelzések szerint a hét végén újabb, több mint 1 méteres árhullám várható.

Az olasz kormány csütörtökön szükségállapotot rendelt el, és 20 millió eurós gyorssegélyt utalt ki a helyreállítási munkákra.

Hír TV