2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Újabb afganisztáni várost támadtak meg a tálibok

Hír TV

2019. szeptember 1., vasárnap 08:26

A tálibok támadást indítottak az északkelet-afganisztáni Baglán tartomány székhelye ellen - közölték helyi hivatalos források vasárnap.

Hajátullah Vafa, a bagláni tartományi tanács egyik tagja a dpa hírügynökségnek azt mondta, a tálibok vasárnapra virradóra indítottak összehangolt támadást Puli-Humri városa ellen, és egy részét az ellenőrzésük alá vonták. Hozzátette, hogy a harcok jelenleg is folynak a város külső kerületeiben.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid Twitteren megerősítette a hírt, és azt közölte, hogy a fegyveresek a tartományi kormányzat épületét ostromolják.

Szombaton hajnalban a tálibok a szomszédos Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét rohanták le, és megszállták több fontos létesítményét, egyebek közt a fő villamosenergia-elosztó telepet, a tartományi kórházat és egy rendőrkapitányságot is.

Vasárnap a Tolonews nevű afgán hírportál belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a várost visszavették a lázadóktól, és a helyszínre érkezett Aszadullah Hálid afgán védelmi miniszter és Maszúd Andarábi belügyminiszter is.

A tálibok annak ellenére indítanak támadásokat rendszeresen az utóbbi időben is, hogy küldöttségük tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal a 17 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról. Esetleges harctéri nyereségeiket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.

MTI