2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Csak csonthalom?

Következik:

Napi aktuális 04:00

Külföld

Új-Zélandon zárva tartanak az iskolák a tanárok sztrájkja miatt

Új-Zélandon csütörtökön az óvodától a középiskolákig zárva maradtak a nevelési intézmények. Mintegy ötvenezer tanár lépett sztrájkba, hogy jobb fizetést és munkakörülményeket követeljen.

  • Új-Zélandon zárva tartanak az iskolák a tanárok sztrájkja miatt

A sztrájkoló tanárok plakátokat tartottak a magasba, és országszerte demonstráltak az egynapos tiltakozás keretében.

A szakmai szakszervezetek szerint a kormány legutóbbi béremelési ajánlata elmarad az inflációtól, és az oktatási ágazat "kritikus állapotban" van a tanárhiány miatt.

Az oktatási minisztériummal folytatott tárgyalások elakadtak.

Chris Abercrombie, a Post Primary Teachers' Association (Általános Iskolai Tanárok Szövetsége) tagja azt mondta, hogy "A minőségi oktatás alapvető emberi jog". Hozzátette, "Tragikus módon, tanárokként azt látjuk, hogy ezt a jogot lassan (de) biztosan aláássák".

Az Új-Zélandi Oktatási Intézet elnöke, Mark Potter arról beszélt, hogy a bérezés és a munkakörülmények javítása elengedhetetlen a tapasztalt személyzet megtartásához és a munkaerő-felvételhez. Kifejtette: "A legjobbat akarjuk diákjainknak, de a rendszer megváltoztatása nélkül nem tudjuk ezt megadni nekik".

Jan Tinetti oktatási miniszter azt mondta, csalódott, hogy a tanárok sztrájkolnak, és reméli, a vita gyorsan megoldódik.

A legutóbbi inflációs adatok, amelyeket a kormányzat nehezen próbál kordában tartani, felerősítették a gazdasági recesszióval kapcsolatos félelmeket Új-Zélandon, egy olyan időszakban, amikor a megélhetési költségek komoly politikai aggodalomra adnak okot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

A brit uralkodó szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja annak ellenére is emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról, hogy a csapat a vasárnap esti berlini döntőben 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól.
Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!