2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Új voksolást kell tartani a szerb fővárosban

Ismét helyi önkormányzati választást kell tartani Belgrádban, mert egyik párt sem tudta biztosítani a kellő többséget a városi közgyűlésben - jelentette be Aleksandar Sapic, a Szerb Haladó Párt (SNS) politikusa, Belgrád polgármestere.

  • Új voksolást kell tartani a szerb fővárosban

A városi képviselő-testület ülését előbb február 19-én, majd március elsején kellett elhalasztani, mert nem volt jelen elegendő képviselő, hogy felálljon a 110 tagú testület.

A december 17-i előrehozott önkormányzati választáson a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vucic - Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 43-at. A Mi - A nép egy hangja nevű listának hat, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) pedig öt mandátum jutott.

A választást követően az ellenzék tiltakozásba kezdett, mert szerinte szavazatlopás és számos más csalás történt a voksolás során. A választási bizottság ezeket a vádakat megalapozatlannak minősítette, és kihirdette a végeredményt.

Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen listának azonban nem volt meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi - A nép egy hangja lehetett volna a mérleg nyelve, ám annak képviselői egymással sem tudtak megegyezni, így a tömörülés darabokra hullott.

Mivel határidőn belül nem alakult meg a fővárosi közgyűlés, új voksolást kell tartani a fővárosban, amelyet a kiírástól számítva 45-60 napon belül le is kell bonyolítani. A választást az országgyűlés elnöke írhatja ki, ám a december 17-i előrehozott parlamenti választás után a parlament is csak február 6-án alakult meg, és a házelnököt még meg sem választották, előbb ennek a lépésnek kell megtörténnie. Sajtóinformációk szerint március 12-én ül össze a képviselőház, hogy megválassza a parlament elnökét, aki azonnal kiírhatja a belgrádi voksolást.

A decemberi választásokat követően az ellenzék éppen a voksolás megismétlését követelte, így a közgyűlés megalakulásának sikertelenségét a saját győzelmüknek nevezték.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!