2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Új vezetőket nevezett ki a Sixtus-kápolna kórusa élére Ferenc pápa

Új vezetőket nevezett ki a Sixtus-kápolna kórusa élére Ferenc pápa az után, hogy a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett.

  • Új vezetőket nevezett ki a Sixtus-kápolna kórusa élére Ferenc pápa

A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel.

A kórus művészeti vezetője 2010 óta Massimo Palombella, aki egyelőre megmaradt tisztségében, de Guido Marini közvetlen irányítása alá került.

A Vatikán szeptemberben jelentette be, hogy hónapok óta vizsgálatot folytat a világhírű Coro della Cappella Sistina ellen gazdasági és adminisztratív visszaélések miatt. Olasz lapértesülések szerint csalás, sikkasztás és pénzmosás gyanúja merült fel két vezetője, Michelangelo Nardella adminisztratív igazgató és Massimo Palombella szaléziánus szerzetes ellen. A két igazgató állítólag számlát nyitott az egyik olasz banknál a koncertekből származó bevételek letétbe helyezésére, de a pénzből személyes kiadásaikat fedezték.

Nadellát már júliusban felfüggesztették tisztségéből egy másik szabálytalanság miatt. Olasz sajtóértesülések szerint Palombella az ügyében folyó vizsgálat végeztéig maradhat a kórus élén.

A Vatikán szombati közleménye szerint a vizsgálat még folyik, akkor adnak tájékoztatást róla, amikor lezárult.

A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország továbbra sem akar háborús konfliktust + videó

Magyarország továbbra sem akar háborús konfliktust + videó

A szakértő hozzátette: "Mégegyszer felhívnám a figyelmét mindenkinek a háború nem arról dönt, hogy kinek van igaza, hanem hogy ki marad életben? Az a kérdés, hogy ki marad életben? És a mi megfogalmazásunk szerint mi nem szeretnénk még egyszer háborús pusztítást elszenvedni."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!