2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Új vegyifegyver-ellenőr csoport kezdhet vizsgálódni Szíriában

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) újonnan felállított csapata fog vizsgálatot folytatni a szíriai polgárháború idején elkövetett kilenc valószínűsített vegyifegyver-támadás, köztük a dúmai támadás tetteseinek felderítése érdekében - értesült a Reuters brit hírügynökség megbízható forrásból.

  • Új vegyifegyver-ellenőr csoport kezdhet vizsgálódni Szíriában

Az OPCW-t 1997-ben hozták létre a nemzetközi vegyifegyver-tilalmi szerződés betartatására. Eddig csak arra volt felhatalmazása, hogy megállapítsa, hajtottak-e végre vegyifegyver-támadást, arra nem, hogy azonosítsa az elkövetőket.

Tavaly júniusban az OPCW tagállamai rendkívüli ülésükön felállítottak egy úgynevezett Vizsgálati és Azonosító Csoportot (IIT), amely azonban tovább mélyítette a feszültségeket az ENSZ támogatását élvező szervezeten belül.

A csoport eddig a következő három évben lefolytatandó első vizsgálatok színhelyeit állapította meg. A brit javaslatra létrehozott tízfős csoportot támogatta az Egyesült Államok és az Európai Unió, de ellenezte Oroszország, Irán, Szíria és a szövetségeseik.

Szíria nem volt hajlandó vízumot adni a csoport tagjainak, a szükséges dokumentumokat is megtagadta tőle - közölte Fernando Arias, az OPWC főigazgatója a tagállamoknak küldött jelentésben, amelyet a múlt hónapban tettek közzé.

2018. április 7-én több tucat áldozatról érkeztek hírek az akkor a lázadók kezén lévő és a szíriai erők által ostromlott dúmai támadás után. Donald Trump amerikai elnök a szíriai hadsereget vádolta a támadás elkövetésével, és egy héttel később Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával rakétatámadásokat rendelt el a szíriai kormány létesítményei ellen.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya és az őt katonailag támogató Oroszország tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be, és a lázadókat vádolja, hogy azok követték el a támadásokat, hogy a szíriai erőket tegyék érte felelőssé.

Szíria 2013-ban lett a Vegyifegyver Egyezmény részese, és beleegyezett az OPCW ellenőrzésébe, miután Barack Obama amerikai elnök hadművelettel fenyegette meg. Az Oroszország közreműködésével nyélbeütött megállapodás részekén Damaszkusz ígéretet tett arra, hogy maradéktalanul megsemmisíti vegyifegyver-létesítményeit, ennek ellenére a 2011-ben kezdődött polgárháborúban rendszeresen hajtottak végre támadásokat a tiltott fegyverekkel.

Az ENSZ és az OPCW közös nyomozati missziója (JIM) megállapította a vegyifegyver-támadások felelőseit, de Oroszország megvétózta a misszió mandátumának 2017 novembere utáni meghosszabbítását. A nyomozati misszió több jelentésében is megállapította, hogy a szíriai hadsereg fegyverként szarin- és klórgázt, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig mustárgázt vetett be a csatatereken.

Az OPCW újonnan felállított csoportja a 2015-ig visszamenőleg olyan vegyifegyver-támadások helyszínére összpontosít majd, amelyeknek elkövetőit még nem azonosította a JIM - írja a Reuters.

Szíria mindmáig nem tárta fel teljesen vegyifegyver-programját, illetve mindig adott magyarázatot arra, miért találnak az ellenőrök továbbra is tiltott ideggázokat, illetve azok összetevőit számos településen. Szíria több mint öt év után ismerte be, hogy ideggázokkal kísérletezett, amelyeknek a létezését korábban sosem vallotta be.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!