2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Új választásokat helyezett kilátásba a Liga olasz kormánypárt

Új választásokat helyezett kilátásba a Matteo Salvini kormányfő-helyettes által vezetett Liga olasz kormánypárt csütörtökön arra az esetre, ha nem sikerül megegyezésre jutnia koalíciós partnerével, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S). Hírügynökségek szerint az olasz kormánykoalíció a szakadás szélén áll, ugyanakkor Salvini nem tette egyértelművé, hogy fel akarja-e bontani az együttműködést politikai partnerével.

  • Új választásokat helyezett kilátásba a Liga olasz kormánypárt

Az M5S időközben követelte, hogy a Liga tisztázza álláspontját, vagyis "világosan mondja meg, mit akar tenni".

Az egyébként is egymással marakodó koalíciós partnerek újabb válságát az idézte elő, hogy az Öt Csillag Mozgalom az olasz felsőházban (szenátus) szerdán benyújtott egy indítványt, amely leállította volna a Torino-Lyon közötti nagysebességű vasútvonal építését, amit viszont a Liga támogatott.

A felfokozott hangulatban több magas szintű találkozóra is sor került. Sergio Mattarella államfő a nap folyamán fogadta Giuseppe Conte miniszterelnököt. Az ANSA ugyanakkor úgy tudja, hogy az egyórás találkozón nem esett szó sem kormányválságról, sem Conte esetleges lemondásáról. Később pedig az államfő Luigi Di Maióval, az M5S vezetőjével is egyeztetett.

Késő délután Salvinit és Di Maiót a kormányfő fogadta megbeszélésekre a római miniszterelnöki hivatalban, a Chigi-palotában.

A Liga szerint nincs értelme halogatások és napi szintű torzsalkodások közepette az együttműködést, ugyanakkor cáfolta a sajtójelentéseket, miszerint Salvini fontolgatja pártja minisztereinek visszahívását a kormányból, iletve azt, hogy Conte lemondását követelné.

Elemzők szerint már csak idő kérdése, hogy mikor bomlik fel a tavaly június elsején megalakult Liga-M5S kormánykoalíció. A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, mintegy 17 százalékra csökkent.

Olasz sajtóelemzések szerint  az M5S "kénytelen volt elfogadni" a Liga migrációs szigorítását, valamint eredetileg környezetvédő mozgalomként nem tudja megakadályozni a hegyeket letaroló vasútvonal építését sem. Ha azonban fellázad, a kormány megbukik, és a Liga megnyeri a következő választást, az M5S-t  az eltűnés fenyegeti.

Megfigyelők szerint a Liga vezetője a szeptemberben kezdődő költségvetési tárgyalások alatt boríthatja fel a kormányt. Ha ez így történne, az államfő nem szakértői kormányt nevezne ki, hanem előrehozott választásokat írna ki, akár már februárra.

Mindenesetre az új választásokról szóló döntés nem Salvini, hanem Mattarella kezében van. Az államfő a koalíció felbomlása esetén megvizsgálhatná, hogy a jelenlegi parlamenti pártok elő tudnak-e rukkolni egy új többséggel, amivel az előrehozott választások elkerülhetőek lennének.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Késő délután Giuseppe Conte miniszterelnök Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt.

A tárgyalások után Salvini közleményben tudatta: azt mondta a miniszterelnöknek, hogy összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciója, ezért "gyorsan vissza kellene adni a választást a szavazóknak". Hozzátette: a jövő héten összehívhatják a parlamentet az ehhez szükséges eljárások megtétele érdekében.

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!