2022. 07. 04. Hétfő Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:30

Külföld

Új szempont alapján próbálnak törésvonalat létrehozni a tagállamok között

Nem fogadható el az Európai Bizottság 2020 utáni uniós költségvetési javaslata, mert az ellentétes a magyarok érdekeivel – hangsúlyozta a Miniszterelnökség államtitkára az európai ugyek bizottságának ülésén. Takács Szabolcs ismertette: egy új szempontrendszer alapján próbálnak törésvonalat létrehozni a tagállamok között.

„Az Európai Bizottságnak az a dolga, hogy a szerződések őre legyen, és ne önálló politikai aktor.”

Szereptévesztésben van az Európai Bizottság: politikai testületként viselkedik, holott nem az – hangsúlyozta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára. Takács Szabolcs szerint a Bizottság politikailag vezérelt költségvetési javaslata ellentétes a magyar emberek érdekeivel, ezért nem elfogadható.

„Az európai bizottság behozott egy teljesen új szempontrendszert teljesen önhatalmúlag, a tagállamokkal nem konzultálva, és mesterségesen próbál egy olyan törésvonalat kialakítani, hogy a szegényebb közép-kelet európai régiókból a gazdagabb dél-európai régiókba próbálja a pénzt átcsatornázni. Nekünk van egy elvi megközelítésünk a többi közép-kelet-európaival együtt egyébként, hogy az nem fordulhat elő, hogy a gazdagabbak még gazdagabbak lesznek, a szegényebbek pedig szegényebbek, az európai Bizottság javaslata pont ezt támasztja alá” – fogalmazott az államtitkár.

Szél Bernadett szerint az Európai Unió megosztottsága abból fakad, hogy az emberek nem értik, mit tesz értük az unió. A képviselő a szociális Európa megvalósítását szorgalmazta. „Egy olyan szociális hálót kell felépíteni, amelyben biztonságban érzik magukat az emberek, akkor nem lesz brexit, meg nem lesznek más olyan politikai földrengést okozó események, amik abból fakadnak, hogy az emberek úgy érzik, hogy az európai uniótól nem kapják meg azt, amire szükségük van” – hangsúlyozta a független országgyűlési képviselő az ülésen.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint a jelenlegi bizottsággal egyik tagállam sem akar megállapodni a költségvetésről. Dányi Gábor azt mondta, a tagországoknak kell kötnie egy ésszerű kompromisszumot. „Nekünk a megállapodás minősége fontosabb mint a sebessége, tehát ha már a költségvetés nagysága, és ezek után az allokációs modell problémái miatt kevesebb forrás látszik kirajzolódni, akkor legalább a felhasználás szabályrendszere legyen olyan, ami a tagországok érdekeit szolgálja, ezért itt különösen fontosnak tartjuk a szabályok minőségét” – emelte ki Dányi Gábor.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a brexit miatt 8 százalékkal csökkenne az unió költségvetésének fő összege, a Magyarországnak jutó uniós források összegét pedig minden indoklás nélkül 24 százalékkal csökkentené a szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!