2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Új irányelvvel védik majd az adósokat

Az unió is szigorítja a devizahitelezést – új irányelvvel védik majd az adósokat. Az Európai Parlament ma fogadta el a javaslatot. A jelzáloghiteleseket a jövőben alaposabban kell tájékoztatni a bankoknak a kockázatokról, és jogszabályban biztosítanák nekik, hogy bedőlt hitel esetén segítséget kapnak a fennmaradó tartozás visszafizetésére.

„A bankárok mindent megengednek maguknak, ez még egyszer nem történhet meg.” Ezt mondta Michel Barnier belső piaci biztos azon a vitán az Európai Parlamentben, ahol új uniós jogszabályokat alkottak meg a devizahitelezésre vonatkozóan. A bankoknak ezentúl részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást kell adniuk a hitelfelvevőnek arra vonatkozóan, hogy mennyi lehet a várható törlesztőrészlete.

Bekerült a jogszabályba több fontos részlet: a hitel aláírása után egy héttel minden következmény nélkül fel lehet mondani a hitelt. Az is a célja a törvénytervezetnek, hogy a hiteles ne legyen hosszú távon eladósodott, és az állam kötelezettségévé teszi, hogy minden tájékoztatást és segítséget megadjanak az állampolgároknak.

A tagállamoknak alkalmazkodniuk kell a jogalkotás során a most meghozott keretszabályokhoz. Magyar oldalról Pelczné Gáll Ildikó is felszólalt, aki úgy kommentálta ezt az új jogszabálytervezetet, hogy alaposabb és számszerűbb példákon keresztül fogják ezentúl megtudni a hitelfelvevők, hogy milyen körülmények között juthatnak devizahitelhez. Pelczné Gáll Ildikó a vitában azt is hozzátette, hogy Magyarország ebben az egészben az egyik legérintettebb tagállam, és ki kell mondania azt az Európai Uniónak, hogy a devizahitel egy hibás áru, amin javítani kell.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!