2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Táncdalfesztivál '66 - A Nagy Generáció születése 11:00

Külföld

Új fejlemények a haiti elnök megölése ügyében

A Jovenel Moise haiti elnök elleni merénylet végrehajtásával vádolt kolumbiai és haiti-amerikaiak csoportja tanúvallomásában azt állította, hogy őrizetbe akarták venni az államfőt, nem pedig megölni - közölte vasárnap a Miami Herald című amerikai lap az ügyre rálátással bíró személyekre hivatkozva.

  • Új fejlemények a haiti elnök megölése ügyében

Fegyveresek szerdára virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, akit válságos állapotban szállítottak át egy floridai kórházba. A helyi hatóságok az ügyben 26 kolumbiai állampolgárt és két haiti-amerikait vettek őrizetbe, mondván, hogy egy bérgyilkos egységhez tartoztak.

A Miami Herald értesülése szerint az egység feladata Moise elfogása és az elnöki palotába történő átszállítása lett volna. A két haiti-amerikai James Solages és Joseph Vincent a nyomozóknak elmondta, hogy tolmácsként működtek közre a kolumbiai kommandó mellett. Azt állították, hogy amikor megérkeztek az elnöki rezidenciára, holtan találták Moisét.

A haiti rendőrség nem reagált megkeresésekre az ügyben.

A közösségi médiában a hétvégén Moise boncolásáról jelentek meg fényképek és röntgenfelvételek, amelyeken látni lehetett betört koponyáját, több eltört csontját és lövedékek lyuggatta testét, ami mind alátámasztotta a merénylet brutális jellegét. A Reuters hírügynökség ugyanakkor nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvételek valódiságát.

A gyilkosság és a bizonytalanság, hogy ki állhat a merénylet hátterében, tovább súlyosbította a biztonsági helyzetet az országban.

Washington vasárnap közölte, hogy szakértőket küld Haitire a biztonsági és egyéb szükségletek felmérésére. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő közlése szerint Joe Biden amerikai elnök a szakértői csoport jelentésének fényében fog "a további teendőkről dönteni". Az illetékes hozzátette, hogy az Egyesült Államok regionális partnereivel és az ENSZ-szel is egyeztetni fog az ügyben.

Az Egyesült Államok korábban visszautasította Haiti katonai segítség iránti kérését, az ENSZ-nek pedig a Biztonsági Tanács felhatalmazására lenne szüksége ahhoz, hogy csapatokat küldjön.

Több haiti csoportosulás is tüntetésekre szólított fel Claude Joseph ügyvivő miniszterelnökkel szemben, akit Moise néhány nappal a merénylet előtt felmentett hivatalából, és a korábban a belügyi tárcát is vezető Ariel Henry-t nevezte ki utódjául.

Haitit politikai válság sújtja, Moisét - aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek - korrupció mellett azzal is vádolták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban. A nyugati félteke legszegényebb országának egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!