2020. január 18.,
szombat, Piroska napja

Új biztonsági csomagot fogadott el a migráció visszaszorítására az olasz kormány

Hír TV

2019. június 12., szerda 11:57

Egyelőre nem veszélyezteti Európa pénzügyi stabilitását az olasz kormány gazdaságpolitikája - közölte az Európai Bizottság leköszönő elnöke. Jean-Claude Juncker kiemelte: Róma azonban kockázatos irányvonalat követ, amely túlzottdeficit-eljárás megindítását vonhatja maga után. Eközben az olasz kormány elfogadta a Salvini-rendeletet, amely többek között súlyos büntetést szabna ki a migránsokat szállító civilhajókra. VTR

A római vezetés elfogadta a Matteo Salvini nevével fémjelzett intézkedéscsomagot, amelynek célja a migráció visszaszorítása. A rendelet növeli a belügyminiszter hatáskörét, valamint pénzbírságot vet ki a migránsokat Olaszországba szállító civilhajókra. Azok az NGO-k amelyek a felszólítás ellenére is belépnek Itáliai felségvizekre 15 ezertől 50 ezer euróig terjedő büntetésre számíthatnak. 

A Salvini rendelet az illegális bevándorlást és embercsempészetet érintő hatósági vizsgálatot az olasz maffiallenes ügyészségek hatáskörébe helyezi át.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága korábban aggodalmának adott hangot a törvénycsomag miatt. Salvini azonban megnyugtatta, hogy a rendeletet úgy állították össze, hogy ne sértsen semmilyen nemzetközi szabályt és az olasz alkotmányt se.

Hír TV