2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Új adók bevezetése miatt fajult erőszakossá egy tüntetés Kenyában

A kenyai parlamentet ostromló tüntetők közül többeket lelőttek kedden a rendőrök, legkevesebb öt halálos áldozatról és több tucat sebesültről lehet tudni, miután erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban.

  • Új adók bevezetése miatt fajult erőszakossá egy tüntetés Kenyában

Az áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A KTN helyi tévé korábban nyolc ember haláláról számolt be, a Reuters helyszíni tudósítója öt holttestet számolt össze, egészségügyi források viszont tíz halottról adtak hírt. A sebesültek száma 50 fölött lehet.

A helyi tévécsatornákon azt látni, hogy kaotikus a helyzet, a nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből.

Az erőszakossá fajult tüntetés résztvevői a kormány által bevezetni kívánt új adók ellen tiltakoztak. A demonstrálók egy csoportja behatolt a törvényhozás épületébe, ahol a képviselők múlt csütörtökön már második olvasatban is elfogadták a kifogásolt jogszabályt. A rendőrök először könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket. Miután nem jártak sikerrel, tüzet nyitottak az emberekre.

A helyi sajtó jelentése szerint sűrű könnygázfüst és fegyverropogás közepette a rendőröknek végül sikerült kiűzni a tüntetőket a parlamentből, a képviselőket az épületből kivezető föld alatti alagutakon keresztül menekítették ki. A rendőrségi fellépés idején az internetszolgáltatásban országszerte komoly fennakadások voltak.

Hasonló megmozdulásokon Kenya más városaiban is összecsaptak tüntetők a rendőrökkel, sokan William Ruto államfő távozását követelték.

A demonstrációk napok óta tartanak szerte a kelet-afrikai országban, mert a kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a napi megélhetésért. A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanakkor szükséges lenne növelni az állam bevételeit a költségvetési hiány és hitelek fedezésére.

 

Fotó: Vízágyúval oszlatja a rendőrség a kenyai kormány által bevezetni kívánt új adók elleni tiltakozást a nairobi parlamentnél 2024. június 25-én. MTI/EPA/Daniel Irungu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ezrek tüntettek Mallorcán a tömegturizmus ellen

Ezrek tüntettek Mallorcán a tömegturizmus ellen

Mintegy tízezren tüntettek vasárnap a Spanyolországhoz tartozó, az üdülésre vágyók körében közkedvelt Mallorca fővárosában, Palma de Mallorcában a tömegturizmus ellen - közölte a rendőrség este.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utánajártunk. hogy valóban történt-e újabb lövöldözés a Szabadka környéki erdőben + videó

Utánajártunk. hogy valóban történt-e újabb lövöldözés a Szabadka környéki erdőben + videó

Fegyverropogást lehetett hallani a Szabadkától északra fekvő erdőben. Erről számoltak be a helyi közösségi média csoportokban. Az elmúlt pár hónap csendje után attól tartanak a helyiek, hogy visszatérhet az állandó rettegés a térségbe. Hivatalosan azonban a lövöldözés tényét senki sem erősítette meg. A helyszínről a részletekkel kapcsolatban Dudás Dániel jelentkezett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!