2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Poltikai hobbista 18:00

Külföld

Ügyészség: Nem merénylet a franciaországi mecset előtti lövöldözés

A francia igazságszolgáltatás pénteken kizárta, hogy merényletnek minősíthető az előző napi lövöldözés az északnyugat-franciaországi Brest egyik mecsete előtt, amelyben a vallási hely imámja és egy másik ember megsérült. Az elkövetőt röviddel az eset után holtan találták, feltehetően főbe lőtte magát.

  • Ügyészség: Nem merénylet a franciaországi mecset előtti lövöldözés

A sebesültek állapota nem életveszélyes, az imámot négy lövés érte, kettő a hasán, kettő a lábán, a másik sérültet a combján találta el a lövedék.

"A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet azt állítani, hogy merényletről van szó" - mondta Jean-Philippe Récappé bresti ügyész, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi ügyészég terroelhárítási részlege nem foglalkozik az üggyel.

Az incidens célpontja a Sunna mecset vitatott imámja, Rachid El Jay volt, akit konzervatív nézetei miatt bírálnak Franciaországban, ugyanakkor az az Iszlám Állam terrorszervezet célkeresztjében is áll.

Rendőri források szerint a feltelezett elkövetőt Karl Foyernak hívják, 21 éves, egy Renault Clio típusú gépkocsival érkezett a mecset elé, ahol kiszállt az autóból, úgy csinált, mint aki fotókat szeretne készíteni, majd hatszor rálőtt a két férfira.

A támadást megelőzően az elkövető írásos dokumentumokat hagyott a mecset közelében, és mintegy hatvan e-mail címre is elküldött levelében azzal indokolta a tettét, hogy április 18-án találkozott három férfival, akik azt parancsolták neki, hogy ölje meg a bresti imámot június 15. és 30. között.

A támadót nem ismerte a rendőrség, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, és nem ismert róla az sem, hogy szélsőjobboldali körökhöz tartozott volna.

"Rachid El Jay-t megfenyegette az Iszlám Állam, mert a prédikációi a köztársaság értékeit hirdetik. Ha a támadó fundamentalista lenne, az Iszlám Állam már üdvözölte volna a tettét" - jelezte a francia muzulmánok tanácsa, az CFCM.

Elemzők szerint minden feltételezés lehetséges, a most 39 éves bresti imám ugyanis tíz évvel ezelőtt a szalafista mozgalomhoz tartozott, de annak békés, nem dzsihadista, Szaúd-Arábiát támogató irányzatát képviselte. Akkoriban a Rachid Abou Houdeyfa nevet használta és az interneten terjesztett prédikációit több tízezren hallgatták. Egy 2015-ös felvételen a mecsetbe járó gyerekeknek azt magyarázta, hogy a zenehallgatás miatt - ami egyes iszlamista tanítások szerint tilos - sertéssé vagy majommá válhatnak. Az autodidakta imámot a 2015-ös dzsihadita merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapot keretében kihallgatták, otthonában és a mecsetben házkutatást is tartottak, de nem indult ellene eljárás.

Az imám azóta állítólag megváltozott: a 2016-2017-es tanévben a Rennes-i egyetemen elvégezte a "vallások, jog és társadalmi élet" elnevezésű kurzust, amelyet a francia hatóságok kérésére indult a muzulmán vallási képviselők képzésére. A férfi azóta a szekularizált francia állam értékeit tiszteletben tartó hagyományos marokkói iszlám tanításai hirdeti, s míg korábban a szélsőjobboldali csoportok, újabban a dzsihadisták célpontja lett.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!