2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Ugrott az ISIS-feleség brit állampolgársága 

Megvonta a brit állampolgárságot a brit belügyminisztérium egy fiatal nőtől, aki négy éve, még gyermekként, két barátnőjével Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.

  • Ugrott az ISIS-feleség brit állampolgársága 

Az akkor 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana 2015 februárjában Londonból kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz.

Shamima Begumot, aki jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, a The Times című konzervatív brit napilap kutatta fel és készített vele nagy vihart kavaró interjút a múlt héten.

Begum azóta többször jelezte, hogy szeretne hazatérni, ám az ITV brit kereskedelmi televízió kedd este közölt értesülése szerint a belügyi tárca levelet küldött a fiatal nő Londonban élő családjának, tudatva: Sajid Javid belügyminiszter személyes határozatban elrendelte lányuk brit állampolgárságának megvonását.

Az ITV be is mutatta a családnak kézbesített, keddi keltezésű levelet, amelyben a minisztérium kéri, hogy ha a szülők kapcsolatban vannak Shamima Begummal, értesítsék a belügyminiszter döntéséről, és arról is, hogy módjában áll fellebbezni Sajid Javid határozata ellen.

A brit terrorellenes törvények lehetővé teszik a brit állampolgárság megvonását azoktól, akik kettős állampolgárok, és külföldi terrorszervezetekhez csatlakoznak. A brit állampolgárság nem vonható meg olyanoktól, akiknek nincs más állampolgárságuk.

Nem hivatalos értesülések szerint azonban Shamima Begumnak bangladesi állampolgársága is van.

A belügyminiszter döntését kedd esti Twitter-bejegyzésében a család ügyvédje is megerősítette. Mohammed T. Akunjee közölte: minden lehetséges jogi úton szembeszállnak az állampolgárság megvonásáról szóló határozattal.

Shamima Begum brit állampolgárságának megvonása nem példa nélküli eljárás a brit kormány részéről. Sajid Javid belügyminiszter éppen e héten, a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában közölte: az elmúlt években nemzetbiztonsági okokból „száznál több” ember nagy-britanniai beutazását akadályozták meg a hatóságok. Javid szerint ezt vagy az érintettek külföldi állampolgársága, vagy kettős állampolgárok esetében brit állampolgárságuk megvonása tette lehetővé.

Felháborodást keltett

Shamima Begum a The Timesban múlt csütörtökön megjelent interjúban elmondta: Szíriában férjhez ment az Iszlám Állam egy holland fegyvereséhez, akitől két gyermeke született, de mindkettő meghalt, főleg alultápláltságból eredő betegségekben.

Begum az interjú készítésének idején harmadik terhességének kilencedik hónapjában járt, és vasárnap fia született.

Az interjúban kijelentette: jóllehet nem bánta meg, hogy Szíriába utazott, harmadik gyermekének egészsége érdekében mégis hazatérne Nagy-Britanniába.

Óriási felháborodást keltett ugyanakkor egy másik interjúban tett kijelentése, amelyben a csaknem két éve elkövetett manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjét mentegette, azzal az érvvel, hogy az Iszlám Állam ellen végrehajtott koalíciós légitámadásoknak is voltak civil áldozatai.

A Manchester Arena rendezvényközpontban 2017 májusában elkövetett terrortámadásban 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek volt, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Az amerikai segély Ukrajna szuverenitásának végét jelenti?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!