2024. 07. 04. Csütörtök Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:45

Külföld

Tűzszünetet javasolt az ukránoknak Orbán Viktor + videó

Az ukrán elnök Kijevben az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével tárgyalt.

  • Tűzszünetet javasolt az ukránoknak Orbán Viktor + videó

Az X közösségi oldalon tett közzé bejegyzést az Orbán Viktorral való találkozójáról Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán vezető azt írta:

arról fogunk beszélni, hogy miként hozhatjuk közelebb az igazságos és tartós békét. Köszönöm Magyarországnak, hogy részt vett a Békecsúcson, és támogatta a zárónyilatkozatot. Ebben a formában végzett munkánk valóban hozzájárul a háború végéhez.

Az MTI arról ír, hogy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

"A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl"

- fogalmazott.

Az Unian ukrán hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet arról a találkozó kapcsán arról ír, hogy Kijev és Budapest a kapcsolataikat szabályozó dokumentumot köthet. Mint cikkükben olvasható, ma megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij  és Orbán Viktor. Az Unian tudósítója szerint a két politikus röviden nyilatkozott a sajtónak anélkül, hogy kérdéseket tehetettek volna fel.

Ma Orbán miniszterelnök úrral szomszédos kapcsolataink legalapvetőbb kérdéseit vitattuk meg: a kereskedelemről, a határon átnyúló együttműködésről, az infrastruktúráról és az energetikai kérdésekről, mindarról, ami embereink életét érinti különösen Ukrajnában és Magyarországon. Tárgyaltunk egy ukrán iskola megnyitásáról Magyarországon

 – mondta Zelenszkij. Hozzátette: a mostani tárgyalásaik tartalma egy a két állam közötti jövőbeni kétoldalú dokumentum alapjává válhat, s amely lehetővé teszi, hogy népeink élvezhessék az európai egység minden előnyét – hangsúlyozta Zelenszkij.

Kiemelte: megállapodott Orbánnal abban, hogy mindkét ország csapata tovább dolgozik a közös döntések részletein.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!