2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Tűzszünet nincs, az izraeli hadsereg beleegyezett a napi négy órás humanitárius szünetekbe + videó

Folytatta az előrenyomulást az izraeli hadsereg Gázában, és akciókat hajtottak végre Ciszjordániában is. Jeruzsálem úgy döntött, hogy segélyszállítmányokat enged be a blokád alatt tartott övezetbe. Tűzszünet egyelőre nincs, az izraeli hadsereg amerikai nyomásra négyórás humanitárius szünetet tart minden nap azért, hogy a civilek déli irányba elhagyhassák Gáza városát.

  • Tűzszünet nincs, az izraeli hadsereg beleegyezett a napi négy órás humanitárius szünetekbe + videó

Az izraeli hadsereg elfoglalta a Hamász újabb erődítményét az egyik gázai menekülttáborban. Jeruzsálem közlése szerint a komplexum a radikális szervezet egyik fontos támaszpontja. A zsidó állam katonái sok fegyvert, és a Hamász alagútrendszerének több lejáratát is megtalálták. A hadsereg egy nagy fegyverraktárat is elfoglalt. Ott robbanószerkezetekre, robbanóanyagokra és Hamász hírszerzési anyagaira bukkantak.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke meglátogatta a Gázában harcoló katonákat és az egész ország támogatásáról biztosította őket.

A háború eddigi legnagyobb tanulsága az összefogás. Amerre járok, mindenhol mindenki teljes erőbedobással küzd a győzelemért. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy jó munkát végezhessetek, és egyre fokozzátok a tempót. Mind mögöttetek állunk!

– biztatta a katonákat a főtiszt.

A Gázai övezet más részein is kemény támadásokat hajt végre az izraeli hadsereg. A Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügy-minisztériuma azt közölte, hogy már csaknem 11 ezer halálos áldozata van az izraeli katonai műveleteknek.

Az izraeli hadsereg légicsapása megölt nyolc palesztin fegyverest a dzseníni menekülttáborban, Ciszjordániában. Közlésük szerint célzott terrorellenes hadműveletet hajtottak végre.

Csütörtökön is több ezer ember menekült az ostrom elől délre Gáza városból. Itt húzódik az egyetlen kijárat a civilek számára, amelyet a zsidó állam a Fehér Ház közbenjárására napi négy órára szabaddá tesz. Egyelőre a hosszabb tűzszünetről tárgyalások folynak.

Addig is Izrael állam több száz kamionnyi segélyszállítmányt engedett be Gázába.

Washington kérésére, Egyiptommal, az ENSZ-szel és más érintettekkel egyeztetve engedélyezzük a humanitárius segély bejutását Gázába. Több mint 700 teherautó érkezett a Gázai övezetbe

– tájékoztatott az izraeli védelmi erők koordinációs vezetője.

Közben a civilek védelmére szólított fel a francia elnök Párizsban egy segélykonferencián. Emmanuel Macron mielőbbi tűzszünetet sürgetett. Az államfő bejelentette, hogy Franciaország már idén 100 millió euróra növeli a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szánt segély összegét. Az ENSZ a múlt héten 1,2 milliárd dollárt kért a térség számára.

A Gázai övezetben kialakult helyzetről tartanak nemzetközi találkozót jövő hét szerdán Isztambulban. A hírt az üzbég fővárosban tárgyaló Recep Tayyip Erdogan jelentette be. A török elnök gyengeséggel vádolta meg a nyugati országokat a gázai polgári áldozatok miatt. Felszólította a muszlim nemzeteket, hogy mutassanak egységet Izrael fellépése ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kiújultak a harcok Gázában, a túszok újabb csoportja szabadult + videó

Kiújultak a harcok Gázában, a túszok újabb csoportja szabadult + videó

Izrael újraindította a harcot a Hamász ellen a Gázai övezetben. A zsidó állam katonasága azt állítja, hogy a Hamász megsértette a tűzszünetet és izraeli területre lőtt rakétát. Mindezt megelőzte, hogy az éjszaka lezajlott az utolsó csere. A Hamász elengedett 8 izraeli túszt, Jeruzsálem pedig 30 bebörtönzött palesztint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!