2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Tusványos 30 - Tőkés László beszéde

Hír TV

2019. július 27., szombat 09:52

Németh Zsolt a külügyi bizottság elnökének köszöntője után Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30., jubileumi Tusványoson beszélt.

Tőkés László szerint a Bálványosi Szabadegyetem valóban rendszerváltó intézmény tudott lenni. A változások folytatásának cselekvő alanya.

Hol vannak a volt kommunista országok egykori rendszerváltói?

- tette fel a kérdést.

Hozzátette: ugyanakkor Nagy Imre újratemetése után 30 évvel változatlanul a körünkben üdvözölhetjük a nemzet miniszterelnökét. Valóban itt vannak az alapítók, a Fidesz és a nemzeti erők képviselői. 

A nemzeti együttműködés rendszerének koordinátái között az egész Kárpát-medence területére kiszélesedő nemzeti összetartozás politikájának egyik kiindulópontja és műhelye a bálványosi tábor

- emelte ki Tőkés László. 

Tőkés László, aki leadta EP-képviselői mandátumát megismételte korábbi jelmondatát:

Unió Európával, unió Erdéllyel

Úgy érzi, ebben minden benne van, ami a nemzetpolitika szempontjából fontos. 

Tőkés László szerint tényleges rendszerváltozásra van szükség Romániában. Magyarellenes nemzetstratégiát látni Romániában. Hozzátette: az erdélyi magyarság elmúlt 100 esztendeje valóságos süllyedéstörténet volt. 

A nemzeti együttműködés modelljére lenne szükség Erdélyben is. A Fidesz példáját kell követni a nemzeti érdek érvényesítésében is. Ehhez Tőkés László kérte Orbán Viktor miniszterelnök támogatását. 

Tőkés László teljes beszéde: 

 

A szabadegyetem zárónapján Orbán Viktor és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke válaszolt a közönség kérdéseire.

Hír TV