2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Tusk: Nem lehet figyelmen kívül hagyni az unióban maradni akaró briteket

Sokáig eltolódhat a brexit, ha Nagy-Britannia újra akarja gondolni kilépési stratégiáját – erről beszélt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban. Az Európai Parlament ülésén azt is mondta, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a britek egyre növekvő táborát, akik az unióban tartanák az országot.

  • Tusk: Nem lehet figyelmen kívül hagyni az unióban maradni akaró briteket

Az utóbbi hetek fontos kérdése, hogy mikor lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból, ha egyáltalán kilép. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagy kapott tapsot a foghíjas Európai Parlamentben, amikor Nagy-Britannia maradása mellett érvelt, azokra a britekre hivatkozva, akik az utóbbi napokban a kilépés ellen léptek fel.

„Nem lehet cserben hagyni azt a 6 millió embert, aki aláírta a kilépési szándék visszavonásáról szóló petíciót, azt az egymillió embert, aki az újabb népszavazásért tüntetett, az egyre nagyobb többséget jelentő embereket, akik az Európai Unióban akarnak maradni. Ők úgy érezhetik, hogy nincs megfelelő képviseletük a mostani brit parlamentben, de meg lehetnek győződve arról, hogy önök képviselik az érdekeiket, hiszen ők is európaiak” – mondta Donald Tusk.

A brexit elhalasztásának első jelentősebb hatása az lenne, hogy Nagy-Britannia részt venne a május végi európai parlamenti választásokon és továbbra is képviselőket küldene abba a testületbe, ahol most a múlt heti uniós csúcsot értékelték, annak is legfontosabb témáját, Nagy-Britannia kilépését.

A bexit egyik legismertebb és leghangosabb szószólójának tartott brit európai parlamenti képviselő Nigel Farage a kilépés mellett szólva éppen azzal érvelt, hogy őt biztos nem akarják viszontlátni a testületben.

„Tényleg azt akarják, hogy az Egyesült Királyság részt vegyen az európai választáson és nagyon nagy számban küldjön vissza kilépéspárti képviselőket, akkor amikor önök azt mondják, hogy éppen a populizmus ellen harcolnak a kontinensen? Tényleg viszont akarnak látni engem itt?” – kérdezte Nigel Farag, a nem válaszra buzdítva képviselőtársait.

A Skót nemzeti Párt egyik képviselője viszont egyértelműen a maradás mellett állt ki, csakúgy, mint a skótok többsége a 2016-os népszavazáson.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a kilépés kapcsán tapasztalható káoszról beszélt. Szerinte az ókori egyiptomi szfinx, a titokzatosnak tartott oroszlántestű, emberfejű lény nyitott könyv a zűrzavarba süllyedt Nagy-Britanniához képest.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!