2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Turisták voltak – állítják a mérgezéssel gyanúsított oroszok

Interjút adott az orosz állami tévének az a két orosz férfi, akiket a brit hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy tavasszal Angliában megmérgezték Szergej Szkripal volt orosz kémet és lányát. Ők azt állítják, hogy turistaként voltak ott, a brit rendőrség tehát lyukra futott. Az orosz kormánymédia a brit kormányfő lemondását követeli az ügy miatt, a londoni kormány pedig megdöbbentő cinizmusnak nevezi az oroszok előadását.

  • Turisták voltak – állítják a mérgezéssel gyanúsított oroszok

A Salisbury katedrálisra voltak kíváncsiak – ezt mondták az orosz állampolgárok, akiket a brit rendőrség azzal gyanúsít, hogy idegméreggel próbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kémet. A brit hatóságok szerint az Alexander Petrov és Ruslan Boshirov néven utazó két férfi az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott és számtalan bizonyítékuk van arra, hogy ők használták a novicsok nevű idegmérget, amit egy parfümben hoztak be Nagy-Britanniába. Most a kiadatásukat kérik, de Oroszország erre nem hajlandó. A két férfi az orosz állami propagandatévén azt mondta, hogy ők csak egyszerű turisták voltak.

„Eredetileg Londonba mentünk, hogy jól érezzük magunkat ez nem egy üzleti út volt, és szerettünk volna elmenni Salisburybe is. Egy egy napba sűrítettük a látogatást, de miután akkor épp a havazás miatt gond volt a repülőjáratokkal, tovább maradtunk” – mondta Alexander Petrov.

A riporter megkérdezte, hogy valóban náluk volt-e a parfüm, amiben az idegmérget megtalálták és félreérthetetlen utalásokat tett arra, hogy a biztonsági kamerák felvételei szerint a két férfi mindig együtt látható.

„Ugye nem gondolja, hogy két heteroszexuális férfi női parfümmel közlekedik, a vámosok ráadásul mindent ellenőriznek. Ha gyanúsak lettünk volna, akkor simán félreállíthattak volna minket. De miért hordana egy férfi női parfümöt a táskájában?” – értetlenkedett Ruszlan Boshirov.

A témával Hírvilág című műsorunk is foglalkozott, tekintse meg a teljes adást:

A brit hatóságoknak ugyanakkor megdönthetetlen bizonyítékaik vannak arra, hogy a két férfinak köze van a parfümhöz. Az idegméreg nyomait megtalálták abban a hotelszobában, ahol megszálltak, és a biztonsági kamerák alapján végigkövették az útvonalukat, amelynek végállomása Salisburyben a megmérgezett orosz kém Szergej Szkripal lakása volt. A küszöbön keresztül fecskendezhették be a mérget, és a dózisból kapott a kiszemelt célpont lánya is. Julia és Szergej Szkripal túlélték a mérgezést, egy brit nő azonban nem. A két férfi ugyanis eldobhatta a parfümöt, amit néhány kilométerrel arrébb megtalált egy férfi és megajándékozta vele a barátnőjét. Mindketten kórházba kerültek és a nő nem élte túl a mérgezést.

A brit kormányfő a két orosz állampolgár kiadatását követeli, a kormány belbiztonsági minisztere szerint pedig egyenesen Vlagyimír Putyin rendelte meg a katonai titkosszolgálattól az akciót. Jelenleg nemzetközi körözés van érvényben ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!