2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Tüntetőkre lőttek Bagdadban a biztonsági erők

Tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a fővárosban összegyűlt több tucat tüntetőre pénteken, a halálos áldozatok száma kedd óta negyven fölé emelkedett.

  • Tüntetőkre lőttek Bagdadban a biztonsági erők

Az AFP francia hírügynökségnek a bagdadi tüntetők azt mondták, a biztonsági erők nem a levegőbe lőttek, hanem az emberekre céloztak. Rendőrségi és egészségügyi források szerint a kedden kirobbant tüntetéseknek már 44 halálos áldozata van. Hivatalos adatok szerint 18 ember vesztette életét a dél-iraki Násziríjában, 16-an Bagdadban haltak meg, mások pedig Amarában, Bakubában, Hillában és Nedzsefben.

Ali al-Bajáti, az iraki emberi jogi főbiztosság tagja azt mondta, hogy legalább 1610 ember, köztük a biztonsági erők 359 sebesült meg kedd óta. Péntek reggeli televíziós beszédében Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, hangsúlyozva, hogy kormánya igyekszik teljesíteni őket, ám arra is felszólította az embereket, hogy menjenek haza. Védelmébe vette továbbá a biztonsági erők szigorú intézkedéseit is, amelyeket "keserű pirulának" nevezett. Irak legbefolyásosabb síita vallástudósa, Ali asz-Szísztáni ajatollah pénteki beszédében leszögezte: a kormánynak sürgősen válaszolnia kell a tüntetők követeléseire. Szísztáni egyúttal elítélte mind a tüntetők, mind a biztonsági erők elleni támadásokat.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok, akinek koalíciója a legtöbb helyet szerezte meg a tavalyi iraki parlamenti választásokon, felszólította parlamenti blokkjának törvényhozóit, hogy függesszék fel parlamenti tagságukat, és bojkottálják az üléseket addig, amíg a kormány elő nem terjeszt egy olyan programot, amelyet az emberek elfogadnak. A helyi média szerint a szombati parlamenti ülés előtt kiadott nyilatkozatában az-Szadr kiterjesztette felhívását más törvényhozókhoz is. Haszan al-Kaabi, az iraki parlament alelnöke szerint a szombati ülés a tüntetők követelésire és a tüntetések következményeire fog összpontosítani. A törvényhozók egy olyan törvényen fognak dolgozni, amely a három kormányzati ág fizetésének 5 százalékát elosztja a szegények között. Ugyancsak pénteken egy, az iráni állami televíziónak nyilatkozó magas rangú iráni ajatollah, Mohamed Imámi-Kásáni Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé az erőszakért, és a közelgő síita ünnep előtt nyugalomra intette az embereket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, Marta Hurtado a szólásszabadság tiszteletben tartására szólította fel Bagdadot, valamint aggodalmát fejezte ki a hatóságok erőszakos fellépése miatt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) aggodalmát fejezte ki a lőfegyverek használata, valamint a civil halálos és sebesült áldozatok növekvő száma miatt. A kedd óta tartó, a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt kirobbant tüntetésekben már több mint negyven ember, köztük két rendőr életét vesztette. A fővárosban, Bagdadban és további három kormányzóságban csütörtökön kijárási tilalmat vezettek be, ezt azonban már aznap sokan megszegték.

Irakban pénteken továbbra is akadozott az internet annak ellenére, hogy korábbi jelentések szerint az internetszolgáltatás helyreállt Abdel Mahdi beszéde alatt. Az internet aktivitását figyelő Netblocks csoport szerint az ország nagy részében blokkolták az internetelérést szerda este óta. Több ország, köztük a síita többségű Bahrein, figyelmeztette állampolgárait, ne utazzanak Irakba, ahol több síita szent város is található. Irán a tüntetéshullámot kísérő erőszakcselekmények miatt csütörtökön lezárta két iraki határátkelőjét is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!