2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

Külföld

Tüntetők leptél el Belgrád utcáit

Ismét tízezrek tüntettek Belgrádban a szerb államfő és a kormány ellen. A demonstrálók szerint Aleksandar Vucic elnök és a jobboldali kabinet egy korrupt, elnyomó rendszert épített ki az országban.

  • Tüntetők leptél el Belgrád utcáit

Tüntetők tízezrei vonultak Belgrádban a szerb köztévé épületéhez, hogy számon kérjék az állami adót, ami szerintük hazudott róluk. A demonstrálókat az dühítette fel, hogy a köztelevízió egy december eleji riportban jelentéktelennek tüntette fel az akkori több tízezres tiltakozó megmozdulásokat.

A tüntetők úgy látják, a média teljesen a kormányzó Szerb Haladó Párt irányítása alatt áll

„Az emberek azért vonultak ma utcára, mert elegük van az igazságtalanságból, a korrupcióból, az erőszakból, a zsarolásból. Ma Szerbiában nem lehet az intézményeken keresztül megvívni ezt a harcot, mert csaknem teljesen felfüggesztették a működésüket. Ezért jöttünk ma ide ennyien” – jelentette ki Vuk Jeremic volt külügyminiszter, szerb ellenzéki vezető.

A szerbek lassan egy hónapja tüntetnek a jobboldali Aleksandar Vucic elnök és a kormány ellen, mert szerintük korrupt, elnyomó rendszert építettek ki.

„Már a kezdetektől rész veszek ezeken a tüntetéseken. Minden alkalommal többen vagyunk. Szerintem a nép, Szerbia polgárai kezdenek felébredni” – fogalmazott egy ellenzéki tüntető.

A szerb kormányellenes tüntetők egyik jelmondata, hogy „Én is egy vagyok az ötmillióból”. Vucic elnök ugyanis korábban azt mondta: akkor sem enged a demonstrálók követeléseinek, ha ötmillióan vonulnak az utcára.

A tüntetések közvetlen előzménye az volt, hogy november végén ismeretlenek megverték az egyik vezető szerb ellenzéki politikust – a tiltakozók gyanúja szerint a kormánypárt megrendelésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!