2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Tüntetések Hongkongban

2019. június 12., szerda 18:18

Újra ezrek tüntettek Hongkongban, a rendőrség könnygázt is bevetett ellenük. A tiltakozók megakadályozták, hogy a parlamentben vitanapot tartsanak az új kiadatási törvényről. Szerintük ugyanis Kína politikai menekültek átadását is kérhetné. A tüntetőket egyelőre az sem nyugtatta meg, hogy a város kormánya módosításokat dolgoz ki a törvényjavaslathoz, amelyek tartalmazzák majd az emberi jogok védelmét is.

Kordonnal bénították meg a forgalmat Hongkong központjában a tüntetők. Az új kiadatási törvény tervezete borzolja a kedélyeket. A tiltakozók egy bűnügy miatt vonultak utcára ami ugyan nem Hongkongban hanem a szintén Kínához tartozó Tajvan szigetén történt. Egy férfi gyilkosságot követett el, majd visszatért Hongkongba. De a két terület között nincs kiadatási egyezmény, így se kiadni, se megbüntetni nem tudják az illetőt. A törvényhozó tanács, vagyis a helyi parlament előtt rendőrsorfal várta a tüntetőket.

Csak meg akarjuk akadályozni törvényhozás munkáját, senki ne akarjon bemenni, ne hagyja provokálni magát - kiabálta az egyik ellenzéki vezető.

A tüntetők jelenléte elegendő volt ahhoz, hogy határozatlan időre elnapolják a vitát az új jogszabályról. A demonstrálók leginkább azt kifogásolták, hogy az új törvény lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Kínának.

A 70 tagú hongkongi törvényhozásban ugyan többségben vannak a kínai központi kormánnyal szimpatizáló erők, de a város kormányzója, Carrie Lam azt mondta, hogy módosítják a törvényjavaslatot, amely így már tartalmazni fogja az emberi jogok védelmét is.

HírTV