2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Tüntetések Bulgáriaszerte a dráguló élet miatt

MTI, Hír TV

2018. november 18., vasárnap 22:02, frissítve: vasárnap 22:16

Bulgária-szerte tüntetéseket tartottak vasárnap a magas üzemanyagárak, a megélhetési költségek növekedése és a korrupció ellen - jelentette honlapján a BTA bolgár hírügynökség. Ez volt a második ilyen jellegű tüntetés a múlt vasárnap óta.

A fővárosban, Szófiában a tüntetők az I. Sándor (bolgár) fejedelem terénél gyülekeztek, dacára az esőnek.

Mondjanak le!, Népszavazást! – skandálták egyebek között a tüntetők. Némelyiküknél a nemzeti zászló volt látható, míg mások olyan feliratú transzparenseket tartottak kezükben, mint A nép a pártok ellen vagy Meg kell állítanunk a demográfiai összeomlást és a népirtást Bulgáriában. A tüntetést a Promjana (Változás) Civil Fórum szervezte Változtassuk meg a rendszert! jelszóval.

A tiltakozások miatt néhány órára leállt a forgalom Szófia belvárosában.A fővároson kívül tiltakozásokat tartottak legalább másfél tucat bolgár településen. A tüntetések fennakadásokat okoztak a közúti közlekedésben a Petrohan-hágón a Balkán-hegységen, továbbá a leszovói és kulatai déli határátkelőknél.

Az északi Pleven városban a tiltakozók elözönlötték a benzinkutakat, hogy mindössze egy leváért (164 forintért) tankoljanak, leterhelve az üzemanyagtöltő állomások rendszereit. A tüntetők így akarták felhívni a figyelmet az olajipari vállalatok közötti, a gyanú szerint törvényellenes megállapodásokra, amelyeknek célja az üzemanyagárak magas szinten tartása.

Az északnyugati Montana városban a sofőrök matricákat ragasztottak autójukra, rajta a Nem a társadalmi gyilkosságra Bulgáriában! felirattal. Elmondásuk szerint nem csak a magas üzemanyagárak, hanem leginkább a megélhetési költségek növekedése, a szegénység és a korrupció ellen tüntettek. A szervezők állítása szerint békés megmozdulásuk politikai pártoktól független, és nem csak a kormány ellen, hanem általában a politikusok ellen szól. Számos anya vett részt gyerekével a montanai tüntetésen, nagyobb anyasági ellátást követelve. A tiltakozók magasabb jövedelmet kértek.

A bolgár belügyminisztérium sajtószolgálata szerint a tüntetések a közrend súlyosabb megsértése nélkül zajlottak. A BTA az országos rendőrség vezetőjére, Hriszto Terzijszkijre hivatkozva jelentette, hogy négy embert őrizetbe vettek, az okokat azonban nem tudni.

A rendőrség becslései szerint körülbelül 3500 ember vett részt a tüntetéseken országszerte.