2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Trumpot nem nyugtatja meg a szaúdi válasz

Hír TV

2018. október 21., vasárnap 15:38

Az amerikai elnök nem elégedett a Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálának körülményeit illető szaúdi magyarázattal, Donald Trump maga jelentette ki ezt szombaton a nevadai Elkóban tett kampánykörútja után. Hasonlóan reagált a brit és a francia kormány is.

Egy újságírói kérdésre az amerikai elnök válaszolva hangoztatta, hogy korántsem elégedett az arról szóló szaúdi magyarázattal, miszerint az ellenzéki szaúdi újságíró dulakodás közben vesztette életét hazája isztambuli főkonzulátusán.

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatosan emlékeztet, hogy a szaúdi beismerés után az elnök még hihetőnek nevezte a rijádi hivatalos változatot. E beismerést egyébként "jó első lépésnek" minősítette, de Elkóban hozzátette: számos kérdés vár még tisztázásra, a szaúdi fél még adós a teljes magyarázattal.

Azt egyébként lehetségesnek nevezte, hogy Mohamed bin Szalmán trónörökös valóban nem tudott arról, milyen körülmények között vesztette életét az ellenzéki újságíró. A Reuters korábban a "nyomozás részleteit ismerő" egyik személyre hivatkozva írta, hogy a trónörökös herceg nem tudott a "konkrét műveletről", amely Hasogdzsi halálához vezetett. Az említett forrás szerint nem volt semmiféle parancs arra vonatkozóan, hogy öljék meg vagy rabolják el az újságírót, a herceg csupán azt az általános rendelkezést ismerte, hogy a királyságot bírálókat vissza kell juttatni az országba.

Trump megállapította: úgy tűnik, jelen pillanatban senki sem tudja, hol van Hasogdzsi holtteste. Amerikai kormányberkekben senki nem látott olyan videofelvételt vagy leiratot, amelyből kiderülne, mi is történt valójában Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán - fűzte hozzá.

Az elnök ugyanakkor jelezte: nem híve annak, hogy Hasogdzsi halála miatti büntetőintézkedésként felfüggesszék a Szaúd-Arábiának szánt fegyverszállításokat. Egy ilyen lépés több kárt okozna az amerikai gazdaságnak, mint Rijádnak - mondta.

Eközben Dominic Raab, Nagy-Britannia Brexit-ügyi minisztere vasárnap hiteltelennek nevezte a szaúdi magyarázatot Hasogdzsi meggyilkolására.

A BBC műsorszolgáltatónak nyilatkozó Raab hangsúlyozta, hogy London támogatja az ügyben zajló török nyomozást, és szeretné, ha elszámoltatnák a felelősöket.

Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter üdvözölte, hogy Rijád beismerte az újságíró meggyilkolását, és egyúttal felszólította a királyságot, hogy folytasson átfogó és transzparens vizsgálatot.

LeMaire azt mondta a France 3 tévécsatornának, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása attól függ majd, hogyan teszi közzé Szaúd-Arábia az igazságot, hogyan zajlik a nyomozás, és hogyan születnek meg annak eredményei.

Kuvait dicsérte Rijádot az ügy kezelése miatt, amely szerinte azt mutatja, hogy a királyság elkötelezett az igazság felderítését és a felelősök számon kérését illetően.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. A szombati beismerést után ugyanakkor számos nemzetközi szervezet és nyugati ország vezetője szólalt meg, többen elítélték a Hasogdzsi megölését, és további vizsgálatokat követeltek.

Rijádban vizsgálóbizottságot állítottak fel, amely a trónörökös vezetésével fogja felkutatni a gyilkosság körülményeit és átalakítani a szaúdi titkosszolgálat vezetését. Ez utóbbi testület helyettes vezetőjét eltávolították tisztségéből.