2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Alkotmánysértőnek minősítette a kongresszusi vádeljárásban (impeachment) a Donald Trump ellen megfogalmazott vádakat az amerikai elnök védelmét ellátó jogászcsoport, amely úgy foglalt állást, hogy az eljárás beavatkozást jelent az idei választásokba, és durva támadást intéz az amerikai polgárok szabad választáshoz fűződő joga ellen.

  • Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

 

Az eljárásban részt vevő demokrata párti "ügyészek" ugyanakkor az elnök menesztésére szólították fel a szenátust, mert szerintük az ellene felhozott vádak meggyőzőek.

Az elnök ügyvédjei levelükben a szenátusi idézésre adtak választ az elnök nevében. A Jay Allan Sekulow és Pat A. Cipollone által aláírt, helyi idő szerint szombaton közzétett hatoldalas dokumentum gyakorlatilag az elnök védelmét ellátó ügyvédek első hivatalos reagálása a Donald Trump elleni vádakra.

A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a képviselőházi demokraták által benyújtott cikkelyek (vádpontok) veszélyes támadást jelentenek az amerikai emberek joga ellen, hogy szabadon megválaszthassák elnöküket.

Ez arcátlan és törvénytelen kísérlet a 2016-os választás eredményeinek felülírására, és beavatkozás az alig néhány hónap múlva esedékes 2020-as választásba

- áll a dokumentumban, amely szerint a vádak alkotmányos szemszögből érvénytelenek, és semmilyen bűncselekményt vagy jogsértést nem rónak az elnök terhére. Donald Trump elnök határozottan és egyértelműen elutasítja az ellene felhozott mindkét vádat - írják az ügyvédek.

Az ügyvédi levél közzétételével nagyjából egy időben adta ki állásfoglalását az a hét demokrata párti képviselő, aki a képviselőház "ügyészeként" - úgynevezett impeachment-menedzserként - vesz részt az alkotmányos vádeljárásban. Leszögezték, hogy az Egyesült Államok elnöke elleni eljárás egyszerű, a benne szereplő tények vitathatatlanok, a bizonyítékok pedig fölöttébb meggyőzőek.

"A szenátusnak el kell ítélnie és menesztenie kell Trump elnököt, elkerülendő a demokratikus értékeinket és a nemzetbiztonságunkat érő komoly és tartós károkat" - áll az állásfoglalásban, amelyben a "vádlók" első ízben szólították fel hivatalosan a szenátust az elnök leváltására.

Az amerikai törvényhozás felsőházában csütörtökön kezdődött meg az elnök elleni alkotmányos vádeljárás azzal, hogy Adam Schiff, a képviselőház tagja felolvasta az elnök ellen felhozott két vádpontot. Az eljárás érdemi része jövő kedden, január 21-én kezdődik a szenátusban. Trumpot azzal vádolta meg a képviselőház demokrata többsége, hogy visszaélt hivatali tisztségével és akadályozta a kongresszus munkáját. Az elnök terhére róják, hogy amikor tavaly júliusban telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, felvetette, hogy korrupciós vizsgálatot kellene indítani Kijevben a demokraták elnökjelölt-aspiránsa és volt alelnök, Joe Biden és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. Ezzel szerintük Trump visszaélt elnöki tisztségével.

Elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a republikánus többségű szenátusban meglesz ez elnök elmozdításához szükséges kétharmados többség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!