2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Trump rendkívüli állapotot hirdetne a falépítéshez

Időpazarlásnak tarja a mexikói falról szóló tárgyalásokat Donald Trump. Az amerikai elnök a New York Timesnak adott interjújában közölte, a törvényhozók nélkül is felépítené az amerikai-mexikói határzárat. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha rendkívüli állapotot hirdet ki. Korábban ugyanis a képviselőház többségi demokrata párti elnöke kizárta, hogy a képviselők pénzt szavaznának meg az építkezésre.

  • Trump rendkívüli állapotot hirdetne a falépítéshez

Amerikai határőrök gyakorlatoznak az Egyesült Államok és Mexikó határán, a tijuanai-átkelőnél.

„Arra készülünk fel, azt gyakoroljuk, hogy amikor sok ember próbál meg illegálisan belépni az Egyesült Államok területére, elsősorban azt, ha erőszakkal kísérlik meg. Fel kell készülnünk az ilyen esetekre” – mondta Ramiro Cordero, az amerikai határőrség szóvivője.

Az amerikai elnök még tavaly rendelt el a készültséget az ország határán, hogy a szegénység és a bűnözés elől tömegesen indultak el az emberek az Egyesült Államok felé. Donald Trump meg akarja akadályozni, hogy illegálisan léphessenek be az országba.

A bevándorlás és a kábítószerkereskedelem megállítását már a két évvel ezelőtti kampányban megígérte. Tavaly december végén a kormányzat több mint egy hónapra leállt, mert az időközben demokrata többségű képviselőház nem szavazta meg az építkezésre kért 5,7 milliárd dollárt. A kormányzati munka csak azután indult újra, hogy elfogadták a költségvetést február 15-éig biztosító javaslatot, és létrehoztak egy 17 tagú kétpárti bizottságot, amely a fal építéséhez szükséges összegről tárgyal. Ha nem születik egyezség, Donald Trump újabb kormányzati leállással fenyeget.

„Karavánok érkeznek Hondurasból, sok pénzt adunk nekik, bár ezt leállítottuk, több száz millió dollárt adunk Guatemalának, Hondurasnak, és Salvadornak. Azután a karavánok elhagyták az országukat, és idejönnek. Ha elmegyünk Tijuanába, és leszereljük a falat, olyan sokan fognak az országunkba jönni, hogy Nancy Pelosi könyörögni fog a falért. Könyörögni fog a falért. Az mondja majd: Elnök úr, kérem, építsen nekünk falat” – nyilatkozta Donald Trump amerikai elnöke.

Az amerikai elnök szerint azonban a mexikói falról szóló tárgyalás csak időpazarlás. Trump a The New York Times című lapnak adott interjújában közölte, a törvényhozók nélkül is folytatja majd az amerikai-mexikói határon építendő fal megvalósítását, akkor is, ha az erről szóló egyeztetések nem hoznak eredményt. Bár nem mondta ki, de ezt megállapodás híján csak úgy teheti meg, ha rendkívüli állapotot hirdet. A demokraták azonban továbbra sem járulnak hozzá egy centtel sem a tervek megvalósításához.

„Semmilyen fal építéséhez szükséges pénzről nem lesz szó a törvényhozásban. Azonban ha javasolnak több határátjárót vagy modernebb és hatékonyabb technológiát szeretnének a déli határhoz, az tárgyalási alap lehet. Az nem tárgyalás, hogy az elnök azt mondja, neki nem számít, mit mond a kongresszus" – mondta Nancy Pelosi amerikai házelnök. 

- mondta a képviselőház demokrata párti elnöke, aki szerint Trump olyan kongresszust akar amely "teljesen jelentéktelen" az amerikai politika alakításában.

Közben egy amerikai konzervatív csoport megelégelte a politikai huzavonát, és létrehoztak egy nonprofit szervezetet Texasban, hogy legalább egy szakaszon felhúzzák a falat. Erre január végéig 20 millió dollárt kalapoztak össze.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!