2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Trump nem büntetné a szaúdi trónörököst Hasogdzsi ügye miatt

Az amerikai elnök keddi közleményében kijelentette, az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy Washington és Rijád között megmaradjon a jó viszony, még akkor is, ha a szaúdi koronahercegnek tudomása volt a szaúdi újságíró meggyilkolásáról. A CIA múlt hét végén kiszivárogtatott elemzése szerint Dzsamál Hasogdzsit a szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg Isztambulban. A szaúdi uralkodó és a koronaherceg egyaránt cáfolta, hogy köze lenne a bűncselekményhez.

  • Trump nem büntetné a szaúdi trónörököst Hasogdzsi ügye miatt

Nemzetközi diplomáciai feszültséget okoz a szaúdi-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügye. A Washington Post publicistáját október elején ölték meg a szaúdi konzulátuson Isztambulban. A CIA álláspontja szerint valószínűleg a szaúdi koronaherceg rendelte el a gyilkosságot, erre utal a birtokukba jutott hangfelvétel is.

Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök kedden kiadott közleményében leszögezte, Amerika rendíthetetlen partnere marad Szaúd-Arábiának mivel úgy véli, nincs egyértelmű bizonyíték a koronaherceg érintettségére. „A CIA még nem állapított meg semmit. Ahogy mondtam, talán elkövette, talán nem. Nem történt még meg az eset kiértékelése. A CIA alaposan megvizsgálta az ügyet, de semmit nem jelentettek még ki. És a helyzet az, hogy talán elkövette, talán nem” – nyilatkozta az elnök.

Trump hozzátette, Szaúd-Arábia létfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak Iránnal szemben, és pótolhatatlan felvásárlója az amerikai fegyvereknek. Washington és Rijád szakítása az olajárak emelkedéséhez vezetne. „A másik dolog pedig, hogy Szaúd-Arábia valószínűleg a második legnagyobb olajtermelő. Nagyon jól működtek együtt velünk. Alacsonyan tartottuk olajárakat. Ha azt akarjuk látni, hogy az olajárak hordónként 150 dollárra ugranak – ahogy azt Oroszország akarja – mindössze annyit kell tennünk, hogy megszakítjuk a kapcsolatot Szaúd-Arábiával” – fogalmazott.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a török külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után megvédte Trump álláspontját. „A világ egy gonosz, mocskos hely, a Közel-Keletre ez különösen igaz. Amerikának az az érdeke, hogy az amerikaiakat biztonságban tartsa, megvédje őket, nem csak azokat az amerikaiakat, akik itt vannak, de azokat is, akik utaznak és üzleti tevékenységet folytatnak a Közel-Keleten. Az elnöknek és a hatóságoknak kötelességük gondoskodni róla, hogy olyan politikát folytatunk, amely megvédi Amerika nemzeti biztonságát” – jelentette ki amerikai külügyminiszter.

A szenátus közben pártok közti megállapodást sürget az arab országgal szembeni büntetőlépésekkel kapcsolatban, többek között a fegyvereladások felfüggesztését is mérlegeli. Ezt Trump buta lépésnek nevezte, ami egyedül Oroszországnak és Kínának kedvezne.

Az Európai Unió ugyancsak szankciókat helyezett kilátásba Szaúd Arábiával szemben, amennyiben bizonyítást nyer, hogy a koronahercegnek is köze lehetett a gyilkossághoz. A 28 tagállam képviselője kedden Hágában találkozik, hogy a javaslatot megtárgyalja.

Jelenleg Törökország és Szaúd-Arábia is nyomoz Hasogdzsi halála miatt. Az arab állam továbbra is tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz. A török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu közben kilátásba helyezte, hogy az ENSZ-hez fordul az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!