2019. május 22.,
szerda, Júlia, Rita napja

Trump nem büntetné a szaúdi trónörököst Hasogdzsi ügye miatt

Hír TV

2018. november 21., szerda 14:40

Az amerikai elnök keddi közleményében kijelentette, az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy Washington és Rijád között megmaradjon a jó viszony, még akkor is, ha a szaúdi koronahercegnek tudomása volt a szaúdi újságíró meggyilkolásáról. A CIA múlt hét végén kiszivárogtatott elemzése szerint Dzsamál Hasogdzsit a szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg Isztambulban. A szaúdi uralkodó és a koronaherceg egyaránt cáfolta, hogy köze lenne a bűncselekményhez.

Nemzetközi diplomáciai feszültséget okoz a szaúdi-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügye. A Washington Post publicistáját október elején ölték meg a szaúdi konzulátuson Isztambulban. A CIA álláspontja szerint valószínűleg a szaúdi koronaherceg rendelte el a gyilkosságot, erre utal a birtokukba jutott hangfelvétel is.

Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök kedden kiadott közleményében leszögezte, Amerika rendíthetetlen partnere marad Szaúd-Arábiának mivel úgy véli, nincs egyértelmű bizonyíték a koronaherceg érintettségére. „A CIA még nem állapított meg semmit. Ahogy mondtam, talán elkövette, talán nem. Nem történt még meg az eset kiértékelése. A CIA alaposan megvizsgálta az ügyet, de semmit nem jelentettek még ki. És a helyzet az, hogy talán elkövette, talán nem” – nyilatkozta az elnök.

Trump hozzátette, Szaúd-Arábia létfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak Iránnal szemben, és pótolhatatlan felvásárlója az amerikai fegyvereknek. Washington és Rijád szakítása az olajárak emelkedéséhez vezetne. „A másik dolog pedig, hogy Szaúd-Arábia valószínűleg a második legnagyobb olajtermelő. Nagyon jól működtek együtt velünk. Alacsonyan tartottuk olajárakat. Ha azt akarjuk látni, hogy az olajárak hordónként 150 dollárra ugranak – ahogy azt Oroszország akarja – mindössze annyit kell tennünk, hogy megszakítjuk a kapcsolatot Szaúd-Arábiával” – fogalmazott.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a török külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után megvédte Trump álláspontját. „A világ egy gonosz, mocskos hely, a Közel-Keletre ez különösen igaz. Amerikának az az érdeke, hogy az amerikaiakat biztonságban tartsa, megvédje őket, nem csak azokat az amerikaiakat, akik itt vannak, de azokat is, akik utaznak és üzleti tevékenységet folytatnak a Közel-Keleten. Az elnöknek és a hatóságoknak kötelességük gondoskodni róla, hogy olyan politikát folytatunk, amely megvédi Amerika nemzeti biztonságát” – jelentette ki amerikai külügyminiszter.

A szenátus közben pártok közti megállapodást sürget az arab országgal szembeni büntetőlépésekkel kapcsolatban, többek között a fegyvereladások felfüggesztését is mérlegeli. Ezt Trump buta lépésnek nevezte, ami egyedül Oroszországnak és Kínának kedvezne.

Az Európai Unió ugyancsak szankciókat helyezett kilátásba Szaúd Arábiával szemben, amennyiben bizonyítást nyer, hogy a koronahercegnek is köze lehetett a gyilkossághoz. A 28 tagállam képviselője kedden Hágában találkozik, hogy a javaslatot megtárgyalja.

Jelenleg Törökország és Szaúd-Arábia is nyomoz Hasogdzsi halála miatt. Az arab állam továbbra is tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz. A török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu közben kilátásba helyezte, hogy az ENSZ-hez fordul az ügyben.