2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Trump jövőhéten megfékezi a migrációt

Jövő héten elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére Donald Trump. Az amerikai elnök szerint a Közép-Amerika felől érkező migránskaraván tagjai csak akkor léphetnek be az Egyesült Államokba, ha bizonyítani tudják, hogy nem gazdasági bevándorlók. Az amerikai elnök szerint a a karavánokat profi módon szervezték meg és valószínűleg nagy összeggel támogatják őket abban, hogy az Egyesült Államokba bejussanak.

  • Trump jövőhéten megfékezi a migrációt

A Közép-Amerika felől érkező migránskaraván tagjai nem menedékkérők és nem léphetnek be az Egyesült Államokba – közölte Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban. Az elnök azt is bejelentette, hogy a jövő héten elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére. Trump figyelmeztette a migránsokat, ha az amerikai határőrökre és katonákra is köveket dobnak az nem marad válasz nélkül.

„Nem hagyjuk annyiban. Ha köveket akarnak dobni a katonáinkra, a hadsereg válaszolni fog. A köveket lőfegyvereknek minősítjük. Amikor köveket dobnak, ahogy tették azt a mexikói katonákkal és határőrökkel, mi úgy vesszük, mintha lőttek volna ránk” – mondta Trump.

Az elnök szavai felháborodást váltottak ki Los Angelesben, ahol több mint egymillió migráns él papírok nélkül.

„Úgy gondolom, hogy az emberek életével játszik. Azt hiszem, hogy ez arról szól, hogy szavazatokat kapjon és pénzt a fal építésére. A karavánban utazó embereknek nincs más választásuk csak az, hogy jöjjenek” – mondta egy helyi bevándorló.

Az amerikai elnök inváziónak nevezte a karavánt. A Los Angeles-iek azzal sem értenek egyet, hogy az elnök gyakorlatilag tűzparancsot adott ki a határon.

„Ha egy kő miatt lőni fognak, akkor dobjanak ezer követ és kezdjenek felkelésbe, nem szeretnék káromkodni, de kezdjenek egy rohadt felkelésbe és éljen a forradalom” – mondta egy másik helyi bevándorló.

Mexikó déli részén közben tovább haladnak a migránsok észak felé. A karaván a Oaxacai-i Matias Romero városában táborozott le, ahol a helyiek ellátták őket.

„Lassan, békésen megyünk, nem vagyunk agresszívek. Ha agresszívan mennénk terroristának kezelnének minket. Mi békésen megyünk, hogy esélyünk legyen az Egyesült Államokban dolgozni. Mi csak dolgozni akarunk, hogy tovább lépjünk a családunkkal, hogy jobb életünk legyen, mert Hondurasban semmink sincs, sosem jutunk előre, függetlenül attól milyen keményen is dolgozunk. Semmi nincs Hondurasban. Trump elnök, engedjen át minket. Békével jöttünk és nem leszünk agresszívek” – mondta egy hondurasi migráns.

A második karaván Chiapas államban állt meg egy rövid időre. A második hullámban Mexikóba érkezettek az első karavánt kívánják beérni, de sokan tartanak attól, hogy a határon majd visszaküldik őket a hatóságok a hazájukba.

„Az a félelmünk, hogy minden arra vonatkozó erőfeszítésünk ellenére, hogy ide jussunk hazaküldenek minket. Az országunkban nincs semmi. Semmink sincs. Ha visszaküldenek a hazánkba a gyermekeinkkel az egy nagyon kemény, nagyon drasztikus lépés lesz” – nyilatkozta egy másik hondurasi menekült.

A kritikusok szerint az amerikai elnök azért keményített be a bevándorlás ügyében, mert a jövő heti félidős választásokon a republikánusok meg akarják tartani többségüket a kongresszusban. Az amerikai elnök a héten bejelentette azt is, hogy 15 ezer katonát küld a mexikói határra. Ez kétszerese annak, amiről korábban szó volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hszi Csin-ping – Egy markáns kínai vezető portréja

Hszi Csin-ping – Egy markáns kínai vezető portréja

Május nyolcadikán immár elnökként érkezett hazánkba Hszi Csin-ping. Arról, hogy hogyan került ebbe a pozícióba Kína vezetője, miképpen él a hatalommal, és mi várható magyarországi látogatása során, Salát Gergely sinológust, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját kérdezte a Mandiner. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!