2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Trump: Japán 105 új amerikai F-35-ös vadászbombázót fog vásárolni

Japán 105 darab új F-35-ös vadászbombázót fog vásárolni az Egyesült Államoktól - jelentette be hétfőn Donald Trump amerikai elnök Tokióban, az Abe Sindzó japán kormányfővel tartott tárgyalásai után.

  • Trump: Japán 105 új amerikai F-35-ös vadászbombázót fog vásárolni

"Az Egyesült Államok támogatja Japán erőfeszítéseit védelmi kapacitásainak javítására, és az elmúlt hónapokban már küldtünk is neki nagy mennyiségű katonai felszerelést" - mondta el Trump a tárgyalások után tartott sajtóértekezleten, ahol bejelentette az amerikai vadászbombázók eladását Japánnak.

Japán, amely 2011 végén már rendelt 42 F-35-öst, újabb vásárlási szándékának bejelentésével az első számú külföldi vásárlója lesz az ötödik generációs amerikai vadászbombázónak.

A négynapos tokiói látogatáson tartózkodó amerikai elnök közölte a japán kormányfővel, hogy az Egyesült Államok hasznosítani szeretné Japán Iránnal fenntartott jó viszonyát arra, hogy párbeszédet kezdhessen Teheránnal.

Trump kijelentette, hogy nyitott a párbeszédre Iránnal, de szerinte az irániak azt mondják, hogy ez nekik nem érdekük. Reményét fejezte ki, hogy Japán közvetítésével mégis létrejöhet a párbeszéd.

"Tudom, hogy a miniszterelnöknek, illetve Japánnak nagyon jó kapcsolata van Iránnal, úgyhogy meglátjuk, mennyiben segíthet ez. Úgy gondolom, Irán is akar majd tárgyalni, és ha ők akarnak, akkor mi is. Senki nem akar bajt" - igyekezett megnyugtatni azokat, akik katonai konfliktustól tartanak.

 

Japán kész közvetíteni a konfliktusban. "Mindent meg szeretnénk tenni, ami módunkban áll" - mondta Abe.

Japán sajtójelentések szerint a miniszterelnök a jövő hónapban iráni látogatást tervez, hogy megpróbálja oldani a Washington és Teherán közötti feszültséget.

Trump hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar rezsimváltást Iránban, csupán arra törekszik, hogy Teherán ne tegyen szert atomfegyverre. "Nem akarok kárt okozni Iránnak, azt akarom, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere. Irán nagy gazdasági potenciállal rendelkezik (...) és nagy esélyei vannak, hogy nagyszerű ország legyen ugyanezzel a vezetéssel" - mondta.

A japán-amerikai kapcsolatokat Abe "megingathatatlannak" nevezte. Ez a legszorosabb szövetség a világon - állította.

Észak-Koreáról szólva Abe elmondta, hogy a japán és az amerikai álláspont ez ügyben teljesen egybevág. Megerősítette azt a szándékát, hogy "feltételek nélkül" találkozni szeretne Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel, megvitatandó a múlt század 70-80-as éveiben Phenjan által elrabolt japán állampolgárok ügyét. Trump teljes támogatásáról biztosította őt ebben - húzta alá.

Japán és Észak-Korea között nincsenek kétoldalú kapcsolatok. Tokió számára a legnagyobb akadályt a viszony normalizálása útjában az elrabolt japán állampolgárok ügye képezi. A problémát Trump felvetette a Kimmel folytatott tárgyalásain. Phenjan, amely 2002-ben 13 japán állampolgár elrablását ismerte el, kémeknek akarta felhasználni őket Tokió ellen.

A sajtókonferencián Trump kitért az amerikai-japán kereskedelmi kapcsolatokra is, mondván, az a célja, hogy felszámolja az útjukban álló korlátokat, és az amerikai exportot a japánnal egy szintre emelje. Elmondta, hogy megállapodtak az űrkutatásban történő együttműködésben. Mint mondta, "nagyon hamar" együtt fognak menni a Holdra és a Marsra, hozzátéve, hogy katonai szempontból jelenleg nincs fontosabb terület a világűrnél.

Abéval tartott tárgyalásai előtt Trumpot és feleségét, Melaniát fogadta az új japán császár, Naruhito és a császárné, Maszako. Az ünnepélyes ceremóniát élőben közvetítette a televízió. Az amerikai elnök az első külföldi méltóság, akit Naruhito a trónra lépése után fogadott.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!