2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Külföld

Trump híve volt a Capitolium ostroma miatt meghalt rendőr

Donald Trumpra szavazott az elnökválasztáson az a rendőr, aki életét vesztette a Capitolium szerda esti ostroma miatt - adta hírül a Reuters hírügynökség szombat éjjel a férfi apjának elmondása alapján.

  • Trump híve volt a Capitolium ostroma miatt meghalt rendőr

A 42 éves rendőrt az ostromlók először lefújták paprikapermettel, majd pedig nagy erővel fejbe ütötték. A férfit a mentőknek kétszer is sikerült újraéleszteniük, végül kórházban halt meg csütörtökön. Apja elmondása szerint olyan vérrög keletkezett az ütés miatt koponyájában, hogy örök életére csak vegetált volna agykárosodás miatt.

Brian Sicknick halálát emberölésnek minősítette a washingtoni rendőrség, és az FBI is segít a gyilkos kilétének kiderítésében.

A férfi a hatodik rendőr, aki életét vesztette kötelessége teljesítése közben a Capitolium rendőrei közül. Sicknick 2008-ban állt be a testülethez, első komoly feladataként Barack Obama volt elnök beiktatásának védelmében vett részt.

Bár Trump híve volt, az elnök nem fűzött semmit a rendőr halálához, ahogy az ostromlók négy halottjáról sem szólt eddig nyilvánosan egyetlen szót sem.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a Capitoliumhoz.

 

Ted Lieu: "Ha Trump nem mond le, és Pence sem él a 25. kiegészítéssel, beadjuk az impeachment indítványt"

 

Ha Donald Trump nem mond le elnöki tisztéről, és alelnöke, Mike Pence sem kezdeményez szavazást Trump hivatali alkalmatlanságáról, akkor a demokrata párti képviselők hétfőn alkotmányos felelősségre vonási eljárást (az ún. impeachmentet) kezdeményeznek Trump ellen - mondta a CNN amerikai hírcsatornának szombaton Ted Lieu demokrata párti képviselő.

"Mindannyian, köztünk a házelnök Nancy Pelosi is, jobb szeretnénk, ha Donald Trump helyesen cselekedne és egyszerűen lemondana, vagy Mike Pence, az alelnök legalább saját és családja becsülete érdekében élne az alkotmány 25. kiegészítésével. Ha hétfőig egyik sem történik meg, elindítjuk az impeachmentet, és várakozásunk szerint már a jövő héten szavazunk" - mondta Lieu, hozzátéve, hogy republikánus képviselők is meg fogják szavazni a kezdeményezést.

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárást annak címén indítanák, hogy Trump lázongást szított a Capitoliumnál.

 

Mike Pence alelnök elmegy Joe Biden beiktatására

Mike Pence amerikai alelnök részt vesz Joe Biden leendő elnök beiktatási ünnepségén - adta hírül szombaton éjjel a Reuters hírügynökség az amerikai kormányzat egy magasrangú tisztségviselőjének közlésére hivatkozva.

Donald Trump leköszönő elnök ugyanakkor bojkottálja a január 20-án tartandó ceremóniát. Távolmaradási szándékát pénteken tudatta. Bojkottjával másfél évszázados hagyományt szakít meg.

Biden mindazonáltal örömmel fogadta, hogy Trump nem lesz ott a beiktatásán, mint mondta, "ez egyike azon kevés dolgoknak", amelyekben egyetért Trumppal. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Mike Pence alelnök feleségével együtt részt vesz a ceremónián.

A ma is élő volt amerikai elnökök közül Bill Clinton és a szintén demokrata párti Barack Obama mellett a republikánus George W. Bush is tiszteletét teszi az ünnepségen, mindhárman feleségeikkel együtt jelennek meg. A koronavírus-járvány miatt zömmel otthonában meghúzódó, 96 éves - demokrata párti - Jimmy Carter ugyan nem lesz jelen, de legjobb kívánságait küldte Bidennek.

 

Az amerikai külügyminiszter feloldott minden önkéntes korlátozást Tajvannal szemben

Az Egyesült Államok külügyminisztere szombaton bejelentette, hogy feloldott Tajvannal szemben minden önként vállalt külügyminisztériumi korlátozást, amelyeket Washington azért hozott, hogy Kína kedvében járjon.

A korlátozások a kapcsolatokat szűkítették amerikai és tajvani tisztségviselők között. Feloldásuk - jegyzi meg a Reuters hírügynökség - nagy valószínűséggel élezi majd a feszültséget Peking és Washington között.

Bár az Egyesült Államoknak - ahogy a legtöbb országnak - nincsenek hivatalos kapcsolatai Tajvannal, fegyvereladásokkal támogatja a szigetet, amelyet Kína következetesen saját részének tekint.

Pompeo bejelentésében emlékeztetett arra, hogy az amerikai külügyminisztérium évtizedek óta korlátozza diplomatáinak és más tisztségviselőinek, hogy milyen kapcsolatot tarthatnak fenn tajvani kollégáikkal.

"Az Egyesült Államok ezt egyoldalúan határozta el azért, hogy Pekinget nyugtassa. Bejelentem, hogy feloldom az összes ilyen korlátozást. Az Egyesült Államok kormányzata kapcsolatokat tart fenn nem hivatalos partnerekkel szerte a világban, Tajvan sem kivétel" - mondta Pompeo.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft a jövő héten Tajvanra utazik, hogy a sziget vezető tisztségviselőivel tárgyaljon. A hírre Peking csütörtökön úgy reagált, hogy Washington "a tűzzel játszik".

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

Magyar Péterék azt terjesztik a követőik között, hogy gyűléseik helyszínein a rendőrség munkatársai blokkolták az internetet és a mobilhálózat elérhetőségét. A rendőrség reagált: ez természetesen nem igaz, nem tettünk ilyet és nincs is ilyenről tudomásunk – írják a Police.hu-n.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!