2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Trump főt hajtott az áldozatok előtt

Hír TV

2018. október 31., szerda 09:27, frissítve: szerda 09:59

Lerótta kegyeletét a szombati pennsylvaniai zsinagógában történt lövöldözés áldozatai előtt az amerikai elnök. Donald Trump és feleségének látogatását tüntetés kísérte. A tiltakozók azt követelték az amerikai elnöktől, hogy hagyjon fel a gyűlölet-beszéddel.

Tüntetők végig az úton Pittsburghben, Pennsylvania államban, ahová Donáld Trump amerikai elnök látogatott, hogy lerója tiszteletét az Élet Fája zsinagógában történt lövöldözés áldozatai előtt. Az elnököt, feleségét, lányát és a vejét Jeffrey Myers rabbi üdvözölte, majd invitálta be a zsinagógába. Nem sokkal később az elnök és kísérete virágokat helyezett el az emlékhelyen. Az elnök és kíséretének tiszteletadása közben több mint kétezren voltak az utcákon és arra hívták fel a figyelmet, hogy nem látják szívesen Donald Trumpot.

Arra szeretnénk kérni az elnököt, hogy fejezze be a gyűlöletbeszédet. És, hogy próbálja meg összehozni az országot. A hitszakadás már majdnem leküzdhetetlen és csak jó vezetőkkel tudunk kigyógyulni a hasonló eseményekből. Úgy vélem, hogy az ország lakossága már nagyon belefáradtak az egészbe. Azt akarjuk, hogy az emberek békében és szeretetben jöjjenek össze és Amerikát újra kedvessé tegyük. Ez minden amit szeretnénk – mondta az egyik tüntető, Jim Skiff. A tüntetők az ország és a világ megosztottságát is számon kérték.)

A világ népeinek össze kell fognia. Mindenféle terrorcselekmény, legyen az egy magányos őrült vagy egy csoport által elkövetve olyan, aminek nem szabadna léteznie és ez ellen harcolunk – mondta Chaim Reiss, a Zsidó Világkongresszus pénzügyi vezetője. 

Az egyik túlélő, a 80 éves Judah Samet éppen a zsinagógába ment volna, amikor a takarítónője azt mondta: beszélni szeretne vele.

Odajött hozzám és azt mondta beszélnünk kell, úgy négy percig tartott fel. 9:45 helyett 9:49 kor értem a zsinagógába, épp a mozgássérült részre készültem beállni, ami a zsinagóga mellett van, amikor egy férfi jött az autóm felé, bekopogott az ablakon és nagyon kedvesen, nagyon halkan azt mondta: jobb lenne, ha itt maradna, lövöldözés van a zsinagógában– mondta Judah Samet, az egyik túlélő.  

A férfi kíváncsiságból mégis körbenézett és rájött, hogy az ember, aki figyelmeztette egy rendőr volt. Ezután hazament és felhívta a rendőrséget. Judah Samet amellett, hogy a mostani lövöldözést túlélte, megélte a Holocaustot is. Hat évesen tették vonatra a nácik Magyarországon. A pittsburghi zsinagóga feltételezett elkövetőjét, a 46 éves Robert Bowerst letartóztatták, miután a rendőrökkel tűzharcba keveredett és megsérült. A férfi halálbüntetést kaphat.