2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Trump finomított, csak letartóztatják a migránsokat

Finomított pénteki kijelentésén Donald Trump. Az amerikai elnök korábban azt mondta: ha a mexikói-amerikai határon a migránsok köveket dobálnak a katonák felé, azt úgy fogják venni, mintha lőfegyverrel lőttek volna. Később azonban úgy változtatta meg kijelentését, hogy azonnal letartóztatják a kődobálókat.

  • Trump finomított, csak letartóztatják a migránsokat

Megérkeztek a mexikói határra az amerikai hadsereg katonái. „Csak azt szeretném mondani, hogy nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a hadsereget választották, hogy idejöjjön és vezesse ezt az egész műveletet” – mondta Thomas Oleson, őrmester.

Mexikóban közben a migránskaraván nem állt meg azon a helyen, ahol a helyiek tábort állítottak nekik, mert elmondásuk szerint az nem volt elég nagy és nem védte őket az esőtől. Ezért tovább folytatták útjukat. A migránsok nehezményezték, hogy a mexikói rendőrök leszállították őket a teherautókról, amikkel utaztak.

„Nem jutottunk előre, mert a szövetségi rendőrség nem engedte. Megállították az embereket a platókon. Nem akarják, hogy tovább menjünk, mert a vezetők, akiken zöld mellény van feltehetően azt mondják, hogy egy táborban vagyunk itt. De ami megtörtént tegnap, az megtörténik máskor is. Jött egy nagy vihar és mindenki elázott, a hátizsákok, a ruhák, a gyerekek is vizesek lettek, mert egy mezőn voltunk, ahol nem lehetett rendesen tábort verni” – mondta egy hondurasi migráns.

A migránskaravántól kissé leszakadva halad negyven, a hondurasi homoszexuális közösség tagja által alkotott csoport. Azt mondják, hogy azért menekülnek, mert szexuális beállítottságuk miatt hazájukban folyamatos veszélyben élnek.

„Hondurasból jöttem, egy olyan országból, ahol sok az erőszak és úgy érzem, hogy több irányul azok felé, akik homoszexuálisok, leszbikusok vagy transzneműek. Megölik őket, lefejezik őket, feldarabolják és ez nagyon sok félelemet gerjeszt. Ez az oka annak, hogy elmenekültem, mert néhányunknak vannak álmaink, terveink és céljaink és elakarjuk érni őket, boldogulni szeretnénk” – mondta egy hondurasi homoszexuális migráns.

Egy másik karaván közben Guatemalából átjutott Mexikóba. A csoport San Salvadorból indult a hét elején, salvadoriak és guatemalaiak alkotják.

„Ami arra sarkallt, hogy elinduljak az a jobb élet, meg akarom változtatni az életemet. És tudom, hogyha megcsináljuk, akkor sikerülni fog. Az életem sokat fog változni. Los Angelesbe, San Bernardinóba akarunk menni. Él ott egy nagybácsim” – mondta egy salvadori migráns.

A migránsok egy része a folyón keresztül jutott át Mexikóba. „Átvertük a mexikói hatóságokat és a folyón jöttünk át. Istennek hála, hogy adott nekünk erőt és lehetőséget. A családomat hátrahagytam. A családomért vagyok itt. Itt vagyunk, megcsináltuk. Donald Trumphoz megyünk már vár minket, ki kell nyitnia a kaput nekünk. Az Egyesült Államokba megyünk” – mondta egy másik salvadori migráns.

Washingtonban Donald Trump magyarázkodni kezdett korábbi kijelentései miatt. Csütörtökön az elnök azt mondta: ha a karaván tagjai a határon kövekkel dobálják meg az amerikai katonákat, azt a katonák úgy kezelik majd, mintha rájuk lőnének.

„Ha a katonáinkat, határőröket vagy a bevándorlásiakat arcon dobják kővel, le fogjuk tartóztatni azokat az embereket, ez nem jelenti azt, hogy lelőjük őket, de le fogjuk tartóztatni gyorsan és hosszú időre. Minden, amit teszünk az teljességgel jogszerű. Minden a bíróságokon keresztül megy majd” – mondta az amerikai elnök.

Hétfőn a Pentagon bejelentette, hogy több mint 5200 katonát telepít a mexikói-amerikai határra, hogy a migránskaravánnal szembenézzenek. Szerdán Trump már 15 ezer katonáról beszélt, ez több mint az Egyesült Államok afganisztáni kontingense. Ugyanakkor a CNN úgy értesült, hogy a Pentagon ezt a kérést október 26-án visszautasította, mert úgy látják, hogy a tőlük kért feladatokat nem a hadseregnek, hanem a határőrségnek és a rendőrségnek kell ellátnia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!