2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csinibaba

Következik:

Szélesvásznú történelem - Csinibaba 22:15

Külföld

Trump felvenné Brazíliát a NATO-ba

Felvenné a NATO-ba Brazíliát az amerikai elnök. Donald Trump erről Jaír Bolsonaro elnökkel közös sajtótájékoztatóján beszélt a Fehér Ház Rózsakertjében. Trump szerint brazil kollégájával sok kérdésben egyetértenek, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy felvegyék a dél-amerikai országot az észak-atlanti katonai szövetségbe.

  • Trump felvenné Brazíliát a NATO-ba

Mint lelki testvérét fogadta Washingtonban Donald Trump brazil kollégáját. A jobboldali Jaír Bolsonarót a tavalyi kampányban a trópusok Trumpjának is nevezték, a többi között nőkkel kapcsolatos megjegyzései miatt.

Noha a két ország labdarúgó eredményeit tekintve Brazília az erősebb, Donald Trump is egy válogatott felsővel viszonozta a brazil elnök ajándékát, aki a legendás 10 számú mezt adta át az amerikai elnöknek.

Tudják, hogy Brazília milyen nagy futballhatalom. Nagyszerű játékosaik vannak. Még mindig emlékszem Pelére, és sokan másokra. Fantasztikus történelmük van. Ezért mezeket cserélünk. Látom, hogy kapunk egyet, és ez az amerikai nemzeti csapaté. Nagy megtiszteltetés, hogy ezt átadhatom. Köszönöm– mondta az amerikai elnök. 

Trump a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón közölte, mindent megtesz annak érdekében, hogy felvegyék a latin-amerikai országot az észak-atlanti katonai szövetségbe, a NATO-ba.

Ahogy mondtam Bolsonaro elnöknek, Brazília a legnagyobb nem NATO-tag szövetséges, és ha belegondolnak, talán NATO-tag lehet, amely nagyban növeli az országaink közötti biztonságot és együttműködést– mondta Trump. 

Az újévkor beiktatott Bolsonaro megköszönte Trumpnak, hogy szintén támogatja országa felvételét az OECD-be, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe. A két politikus egyeztetett a súlyos gazdasági és politikai válságban lévő Venezueláról is, de a katonai beavatkozás lehetőségével kapcsolatban Trump csak korábbi álláspontját ismételte, miszerint minden megoldás elképzelhető.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megoldjuk a venezuelai diktatúra kérdését. Brazília készen áll, hogy teljesítse a feladatát: szabadságot és demokráciát vigyen abba az országba, amely nem oly' régen Dél-Amerikai leggazdagabb állama volt. De most az emberek éhen halnak, gyógyszerhiány miatt szenvednek. Véget kell vetnünk ennek a helyzetnek– véli a brazi elnök. 

Brazília és az Egyesült Államok nemcsak gazdasági és politikai, hanem a technológia terén is szorosabbra fűzi együttműködését. Azt a brazil elnök már a washingtoni látogatása előtt bejelentette, megegyeztek abban, az amerikaiak műholdak fellövésére használhatják Brazília űrközpontját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!