2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Külföld

Trump: Ez minden idők legrosszabb fedősztorija

Az amerikai elnök minden idők legrosszabb fedőakciónak nevezte a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására adott szaúdi magyarázatot. Közben az Egyesült Államok meghozta az első szankciókat Szaúd-Arábia ellen, 21 szaúdi személlyel szemben vízumtilalmat rendeltek el.

  • Trump: Ez minden idők legrosszabb fedősztorija

A nyugati országok bojkottja mellett nyitották meg kedden a befektetési konferenciát Szaúd-Arábia fővárosában. A sivatagi Davosként is emlegetett rijádi tanácskozáson való részvételt még az Egyesült Államok is lemondta a monarchiát bíráló Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása miatt. Az amerikai külügyminiszter a nyitónappal egy időben Washingtonban az első szankciókat jelentette be.

„Megfelelő lépéseket teszünk, amelyek között vízummegvonás és más intézkedések szerepelnek. A pénzügyminisztériummal közösen vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy alkalmazható-e a szankciókat lehetővé tévő úgynevezett Magnyitszkij-törvény ezekre az emberekre. Nem ezek a büntetések jelentik az Egyesült Államok utolsó szavát ebben az ügyben. Továbbra is mindent megteszünk a felelősök elszámoltatása érdekében. Világossá tesszük, hogy az Egyesült Államok nem tolerálja az ilyen kegyetlen akciót, amely erőszakkal hallgattatja el Hasogdzsit, egy újságírót” – mondta Mike Pompeo.

Donald Trump a valaha volt legrosszabb fedőakciónak nevezte a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására adott szaúdi magyarázatot.

„Azt mondanám, ez totális fiaskó volt az első naptól fogva, az ötlettől kezdve. Akárki is vette a fejébe, nem volt jó ötlet. A kidolgozás sem. A kivégzés nem volt helyes, és a fedősztori sem. Soha nem lett volna szabad megtenni” – mondta az amerikai elnök.

Németország hétfőn jelentette be, hogy a gyilkosság miatt felfüggeszti a fegyverszállítást Rijádnak, Berlin hasonló lépésre szólította fel az európai uniós tagországokat. A francia elnök kitért a lépést firtató kérdés elől egy haditechnikai kiállításon.

„Ez a sajtótájékoztató nem szól más témákról. Sajnálom, de ez a sajtóértekezlet nem arról szól, hogy reagálja a német kancellár kijelentéseire. Csak azt mondom, hogy ennek nincs köze ahhoz, amit itt csinálunk. Semmi, semmi köze. Nem válaszolok erre” – hárított Emmanuel Macron.

Később a kormányszóvivő azt közölte, hogy akkor hoznak megfelelő intézkedéseket, ha bebizonyítják a szaúdiak felelősségét a gyilkosságban. Az elmúlt 10 évben Rijád több mint 3500 milliárd forint értékben vett tankokat, páncélos járműveket, és fegyvereket Franciaországtól.

Bizonyítékra vár a madridi kormány is. Pedro Sanchez miniszterelnök azt közölte Cortezben: országa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy felmondja a 400 lézervezérlésű bomba eladásáról szóló szerződést. Sajtóértesülések szerint Rijád azzal fenyegette meg a spanyolokat, hogy visszamondják a hadihajók vásárlását, ha nem kapják meg a bombákat.

A brit miniszterelnökön a képviselők kérték számon a szaúdi monarchiával szembeni lépéseket.

„Arról tudom tájékoztatni a házat, hogy egyetlen miniszter és kormánytag sem vesz részt a befektetési konferencián Szaúd-Arábiában. A belügyminiszter intézkedést hajt végre minden gyanúsítottal szemben, hogy megakadályozza belépésüket az országba, és ha valakinek vízuma lenne, azt még ma visszavonják” – mondta Theresa May, brit kormányfő.

A szaúdi kormányt bíráló újságíró október 2-án ment be az isztambuli főkonzulátusra, majd sosem jött ki. Brit sajtóértesülések szerint az isztambuli szaúdi főkonzul kertjében találták meg feldarabolt földi maradványait. A török elnök, előre eltervezett gyilkosságról beszélt, és büntetést ígért az elkövetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!