2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Trump engedett az óriási nyomásnak

Hír TV

2018. június 20., szerda 19:52, frissítve: szerda 21:40

Az amerikai elnök még szerdán aláírja a menekültcsaládok egyben tartásáról szóló rendeletét. Donald Trump röviddel ezelőtt jelentette be a döntését, miután hatalmas nemzetközi tiltakozást is kiváltott a menekültpolitikája. A még jelenleg is érvényben lévő gyakorlat szerint a tiltott határátlépő családoktól ugyanis elszakítják a gyerekeiket.

Demokrata politikusok kérték számon Donald Trumpon a menekültpolitikáját, és már egyre több republikánus képviselő is jelezte felháborodását, amiért mexikói határ felől érkező családoktól elszakítják a gyerekeiket. Az igazságügyi miniszter által hirdetett zéró tolerancia jegyében már több mint 2300 gyermeket választottak el a szüleitől a mexikói–amerikai határon. Korábban tiltott határátlépés csak szabálysértésnek számított, most már bűncselekménynek: az illegális bevándorlókat azonnal őrizetbe veszik, a velük tartó kiskorúakat pedig fogolytáborszerű központokban szállásolják el, amíg tart a szülők elleni eljárás.

Amikor felrótták az amerikai bevándorlási hivatal vezetőjének, hogy a nácik által alkalmazott módszereket alkalmaznak, akkor azzal védekezett, hogy ők csak parancsot teljesítenek. Donald Trump pedig még olajat is öntött a tűzre, amikor azt javasolta, hogy a szülőket és a gyerekekkel együtt toloncolják ki.

 

A szétszakítás elleni tiltakozás nemzetközi méretűvé duzzadt. A brit és a kanadai kormányfő is helytelennek, Ferenc Pápa pedig az amerikai püspökökkel együtt erkölcstelennek nevezte, hogy elveszik a gyerekeket a szüleiktől.

„Az az igazság, hogy ő, az ő kormánya vezette be a zéró tolerancia politikáját, ami szégyen az országunknak, szégyenfolt országunk történelmén, és fájdalmaz okoz ezeknek a gyerekeknek és családjaiknak” – nyilatkozta a képviselőházban kisebbségben lévő demokraták vezetője, Nancy Pelosi a Kongresszus épülete előtt.

A felháborodott tiltakozások látva Trump új rendelkezést írt alá, ezzel eltörölte az vitatott gyakorlatot. „Együtt szeretnénk tartani a családokat, de ugyanakkor a határon erősnek kell maradnunk, különben több millió ember jön majd. Nem ezrek, mint most. Több millió ember áramlik a határra, hogy rárontsanak az országra. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen. Tehát nagyon erősnek kell lennünk a határon, de egyúttal nagyon könyörületesek szeretnénk lenni” – nyilatkozta Trump.

Az ügy miatt közhangulatot jól jelzi, hogy Trump belbiztonsági minisztere aki korábban tagadta, hogy szétválasztanák a gyerekeket, kedd este beült vacsorázni egy mexikói étterembe, ahol a vendégek kifütyülték. Egy friss felmérés szerint a Trump-kormányzat rendkívül szigorú bevándorlás-ellenes intézkedéseit már csak a lakosság alig több mint negyede támogatja.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!