2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Családostól toloncolná ki az illegális bevándorlókat Trump

Hír TV

2018. június 20., szerda 11:24, frissítve: szerda 19:55

Így vetne véget a belpolitikai válságnak, ami azért alakult ki, mert a kormánya szigorításai miatt a tiltott határátlépéskor az őrizetbe vett szülőktől ezrével szakítják el a gyermekeiket. A republikánus többségű törvényhozás egy olyan jogszabállyal oldaná meg a problémát, ami az illegális bevándorlókkal való enyhébb bánásmódért cserébe finanszírozná a Trump-féle mexikói határfalat.

Keserves gyereksírás, és egy gúnyos megjegyzés: egy amerikai határőr szerint zenekarra emlékeztetnek a folyamatosan síró kicsik, akiket erőszakkal választottak el a szüleiktől, illegális határátlépés miatt.

Az egész világot bejáró hangfelvétel tovább súlyosította az amerikai belpolitikai válságot: a Trump-kormányzat rendkívül szigorú bevándorlás-ellenes intézkedéseit már csak a lakosság 28 százaléka támogatja, egy friss felmérés szerint.

Az igazságügyi miniszter által hirdetett zéró tolerancia jegyében már több mint 2300 gyermeket szakítottak el a szüleitől a mexikói-amerikai határon. A szemléletváltás lényege, hogy míg korábban a tiltott határátlépés az első alkalommal csak szabálysértésnek számított, most már bűncselekménynek: az illegális bevándorlókat így azonnal őrizetbe veszik, a velük tartó kiskorúakat pedig fogolytábor-szerű központokban szállásolják el, amíg tart a szülők elleni eljárás.

Az amerikai intézkedések egyre több embert rettentenek el. Azok, akik más latin-amerikai országokból érkeztek Mexikóba, hogy onnan továbbmenjenek az Egyesült Államokba, már a maradáson gondolkoznak. Ez a salvadori férfi véres bandaháborúk elől menekült el a hazájából a családjával együtt - és most lehet, hogy Mexikó lesz számukra a végállomás.

A mexikói kormányt mélységesen felháborítja az amerikai gyakorlat, és arra szólítja a nemzetközi közösséget, hogy álljon ki egyértelműen Washington intézkedései ellen.

Mexikó kormánya és népe nevében a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a kegyetlen és embertelen politikát. Nem lehetünk közömbösek az olyan esetekkel szemben, amik egyértelműen megsértik az emberi jogokat - hangoztatta a mexikói külügyminiszter, Luis Videgaray.

A republikánus többségű amerikai Kongresszus egyre nagyobb nyomás alatt van, hogy a közvélemény számára elfogadható bevándorlási törvénnyel álljon elő. A képviselők és szenátorok egy olyan jogszabályon dolgoznak, ami nemcsak a családok szétszakítását akadályozná meg, de állampolgárságot adna a már felnőtt, de még gyerekként az országba érkezett illegális bevándorlóknak, az úgynevezett Álmodozóknak - egyúttal 25 milliárd dollárt biztosítana a Trump-féle mexikói határfal építéséhez. A demokraták azonban jelezték: nem szavazzák ezt meg, mert nem a Kongresszustól kell várni a megoldást, hanem a kormánynak kell felhagynia a zéró tolerancia politikájával.

A republikánus törvényhozók törekvéseit nem segíti, hogy mindeközben Donald Trump elnök a saját megoldási javaslatait reklámozza: például azt, hogy szerinte az lenne a leghatékonyabb lépés, ha a szülőket és a gyermekeket együtt toloncolnák ki.

Arra kérem a kongresszust, hogy adja meg nekünk a lehetőséget, amit tavaly óta kérünk: a jogi felhatalmazást, hogy őrizetbe vehessük és egy egységként toloncolhassuk ki a családokat. Ez az egyetlen megoldás a határválságra. Le kell állítanunk a gyermekcsempészetet, és ennek ez a módja. És a végén igazi határunk lesz - ezeket a gondolatokat az elnök egy üzleti konferencia résztvevőivel osztotta meg - majd távozásakor színpadias gesztussal erősítette meg a mondanivalóját, miszerint neki továbbra is Amerika az első.

A témát Kovács Gábor, a Hír TV külpolitikai szerkesztője elemezte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!