2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Trump elrendelte: A legnagyobb szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be Kínában

Donald Trump elnök új rendelkezése értelmében a legnagyobb amerikai szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be kínai vállalatok részvényeibe, mert ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

  • Trump elrendelte: A legnagyobb szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be Kínában

Az amerikai elnök bejelentésére azt megelőzően került sor, hogy nyilvánosságra került: a mintegy 600 milliárd dolláros vagyont kezelő Szövetségi Nyugdíjtakarékossági Beruházási Alap (TSP) kínai vállalatokba való befektetéseket fontolgat.

A The Wall Street Journal című lap idézte kedden Eugene Scalia szövetségi munkaügyi miniszter hétfőn kelt levelét, amelyet a tárcavezető a nyugdíjalap igazgatótanácsa elnökéhez, Michael Kennedyhez intézett. A levélben Scalia leszögezte: "Trump elnök rendelkezésére az igazgatótanácsnak azonnali hatállyal le kell állítania" azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy 5,9 millió amerikai szövetségi dolgozó és nyugdíjas pénzét a kínai tőzsdén fektesse be.

A munkaügyi miniszter közölte azt is, hogy Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó és Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója levélben hívta fel figyelmét a kínai vállalatokba történő esetleges befektetések "szükségtelen nemzetbiztonsági kockázataira". O'Brien és Kudlow szerint az elnöki döntés válasz arra, hogy "a kínai kormányzat eltitkolta az új típusú koronavírusra vonatkozó alapvető fontosságú információkat".

A Scaliához címzett levélben O'Brien és Kudlow kitért arra is, hogy "egy kínai vállalatok elleni bojkott vagy szankció" kockára teheti az amerikai nyugdíjalap profitját is.

A TSP szóvivője szerint a nyugdíjalap az év második felében szándékozott megjelenni a kínai tőzsdén.

 

Pompeo felszólította az afgán kormány, működjön együtt a tálibokkal

 

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerda esti közleményében a tálibokkal való együttműködésre szólította fel az afgán kormányzatot. Ez azután történt, hogy kedden Kabulban fegyveresek megtámadtak egy kórházat, a keleti Nangarharban pedig egy öngyilkos merénylő temetési menetben robbantotta fel magát.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: az Egyesült Államok "a leghatározottabban elítéli a borzalmas támadásokat", amelyek kedden több mint negyven halálos áldozatot követeltek afgán földön. Egyben "a béke megteremtése érdekében" együttműködésre szólította a kormányzatot és a tálibokat.

"A táliboknak és az afgán kormányzatnak együtt kell működnie, hogy az elkövetőket az igazságszolgáltatás elé állítsák. Afganisztánt mindaddig fenyegetni fogja a terrorizmus, amíg nem sikerül tartósan csökkenteni az erőszakot és érdemleges eredményt elérni a tárgyalásos úton kimunkált politikai rendezésben" - fogalmazott közleményében Pompeo.

Megemlítette ugyanakkor: a tálibok tagadták, hogy felelősek lennének a kórház elleni támadásért vagy az öngyilkos merényletért. A nangarhari akció elkövetőjeként egyébként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Pompeo hangsúlyozta: "különösen iszonyatos, hogy a kettős támadást a ramadán szent hónapjában és a Covid-19 járvány fenyegetésének árnyékában követték el". Leszögezte azt is, hogy az afgán nép "terror nélküli jövőt érdemel", és a jelenlegi békefolyamat folytatása rendkívül fontos lehetőséget teremt egy ilyen jövőhöz. Az amerikai miniszter fontosnak mondta azt is, hogy az afgánok összefogjanak és egységesen küzdjenek meg a terrorizmus fenyegetésével.

Az Egyesült Államok február 29-én írta alá azt a történelminek minősített megállapodást a tálibokkal, amely a Trump-kormány állítása szerint lehetőséget teremt a több mint 18 éve tartó háború lezárására. A megállapodás megnyitotta az utat az Afganisztánban lévő amerikai katonák fokozatos és részleges kivonása előtt is. Az erőszak azonban nem szűnt meg, és a keddi merényletek után a kabuli kormányzat bejelentette, hogy ismét offenzívát indít a tálibok ellen.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!