2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt

Az amerikai elnök csapássorozattal fenyegeti Iránt, ha Szulejmáni tábornok meggyilkolása miatt bosszúból támadásokat indítana. Donald Trump leszögezte: a nagyhatalom nem akar több fenyegetést. Eközben Washington további 3 ezer katonát küld a Közel-Keletre. A térségben ugyanis a pénteki dróntámadás óta pattanásig feszült a helyzet. Több rakéta is becsapódott egy iraki amerikai támaszpontra.

  • Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt

Tízezrek búcsúztatták Irakban a péntek hajnali bagdadi amerikai dróntámadás áldozatait. A halottak között van a perzsa állam legbefolyásosabb vezetőjeként számon tartott Kászim Szulejmáni tábornok és a Népi Mozgósítási Erők vezetője is. A gyászoló tömeg azt skandálta, hogy halál Amerikára és amerikai zászlókat égettek.

Nemcsak az utcákon, hanem az iráni parlamentben is azt skandálták a politikusok, hogy halál Amerikára!

Mr Trump hatalmas bűncselekményt követtél el. Egész Amerikának meg kell tudnia, hogy az elnökük hazudik, hogy fedezze katonai és a terror akcióit és megpróbál mindenkit becsapni. Trump pénteki támadása terrorakciónak minősül. Tudnia kell, hogy ennek meg lesz az ára

- figyelmeztette Trumpot az iráni törvényhozás elnöke.

Szulejmani tábornok holttestét vasárnap Iránba szállították. Ahwáz városában gyászmenetet is tartottak, amelyen több tíz ezren vettek részt. A befolyásos vezető földi maradványát szülővárosába, Kermánba viszik és kedden helyezik végső nyugalomra.

Szombaton este két rakéta csapódott be egy Bagdadtól nyolcvan kilométerre található amerikai támaszpontra. Majd az iraki fővárosban is több helyen robbanások voltak: a megerősített Zöld Zónában az amerikai nagykövetség közelében. A támadásokban nem sérült meg senki.

A kiélezett helyzet miatt az Egyesült Államok úgy döntött, hogy további 3000 katonát küld a Közel-Keletre. Az egyenruhások a 82. légi szállítású hadosztály gyors-reagálású erőinek tagjai. Ez egy levegőben is szállítható és onnan bevethető gyalogos hadosztály. Olasz sajtóinformációk szerint mozgósítás kezdődött az Aviano, olasz-amerikai légibázison és a venetói, szintén amerikai támaszponton is.

Eközben tüntetők lepték a Fehér Házat és környékét.

"Nincs igazság, nincs béke, az Egyesült Államok hagyja el a Közel-Keletet" jelszavakat skandálták a demonstrálók. Nem csak Washingtonban hanem több amerikai nagyvárosban is utcára vonultak.

Az iráni vezetés figyelmeztette a nagyhatalmat, hogy nem hagyja szó nélkül a pénteki bagdadi akciót. Válaszul az amerikai elnök is megfenyegette a perzsa államot.

Donald Trump Twitter bejegyzésében az 1979-es amerikai-iráni válságot idézte fel, amikor Teherán 52 amerikai túszt ejtett, válaszul Washington 52 iráni célpontot bombázott. Az USA első embere leszögezte: ez egy figyelmeztetés Teheránnak. Mint írta: ha Irán támadást intéz Amerikára vagy amerikai érdekeltségekre, akkor 52 iráni helyszínt vesz célba az Egyesült Államok.

Washington szerint Szulejmán volt a felelős a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadásáért csakúgy, mint más olyan akciókért, amelyeket az iraki síita csapatok hajtottak végre amerikai érdekeltségek ellen.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!