2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Donald Trump szerint a vuhani laborból szabadult ki a vírus

Már látta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az új típusú koronavírus a vuhani laboratóriumból származik - állítja az amerikai elnök. Sajtóértesülések szerint Donald Trump hatalmas nyomást gyakorolt a titkosszolgálatokra, hogy megfelelő bizonyítékokat szerezzenek be arról, hogy a kínai biológiai kutató-intézet laza biztonsági szabályai okozták a vírus elszabadulását. Az Egyesült Államokban egymillió felett van a fertőzöttek, és 63 ezer felett az áldozatok száma. Kína már lényegében legyőzte a járványt, a gazdaság teljes egészében újraindult. Újranyitották az iskolákat, és Pekingben megnyitották az ország legjelentősebb idegenforgalmi attrakcióját, a Tiltott Várost is.

  • Donald Trump szerint a vuhani laborból szabadult ki a vírus

 

Trump állítja, látott bizonyítékot a kapcsolatra a vírus és a vuhani laboratórium között

Donald Trump látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Az amerikai elnök ezt a Fehér Házban csütörtökön este tartott sajtókonferenciáján jelentette ki.

Az elnök konkrétumokat ugyanakkor nem tárt fel az említett bizonyítékokról, viszont közölte: büntetővámokat tervez bevezetni Kína ellen. Kifejtette: Washington megkötötte a részleges kereskedelmi megállapodást Pekinggel, de ez most másodlagos kérdés azok után, ahogyan Kína szerinte a járványügyet kezelte.

Arra az újságírói felvetésre azonban nem válaszolt, hogy felelősnek tartja-e Hszi Csin-ping kínai vezetőt a járvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért. Mint fogalmazott: Kína vagy a hozzáértés hiánya miatt nem tudta megállítani a járványt vagy egyszerűen hagyta, hogy a vírus szabadon terjedjen. "De még az is meglehet, hogy valaki szándékosan tett valamit" - fűzte hozzá.

Trump, reagálva Nancy Pelosi házelnök felvetésére, egyetértett azzal, hogy az egyes amerikai tagállamok további anyagi segítséget kapjanak, de mint mondta: "ezért majd akarunk is valamit cserébe".

Elmondta, hogy a kormányzat további lépéseket tesz az idősek védelmében. A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) védőfelszereléseket, védőköpenyeket, szájmaszkokat küld majd valamennyi regisztrált állami idősotthonba. Napokon belül 15 400 ilyen intézmény kap segítséget. Ezen kívül további 81 millió dollárt juttatnak az idősotthonokban és rehabilitációs központokban végzendő ellenőrzésekre.

A hét végére idősotthonokat érintő új szabályozás megjelentetését is ígérte. Ennek értelmében ezeknek az intézményeknek a koronavírusos fertőzéseket és a vírustesztek adatait azonnal jelenteniük kell az országos járványügyi és betegségmegelőzési központnak (CDC).

Az idősotthonokkal kapcsolatos feladatok egyeztetésére és irányítására létrehoznak egy bizottságot, amelyben orvosok és kutatók, betegjogi szakemberek és az otthonokban élők kapnak helyet - jelentette be Trump. Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy szerinte az Egyesült Államok soha nem hirdethet "totális győzelmet" a vírus felett, hiszen túl sokan haltak bele. Mint mondta, azt tekinti majd győzelemnek, ha a vírus eltűnik és az amerikai gazdaság teljesen talpra áll.

 

Trump fontolgatja, hogy kormányzati munkát kínál volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, még ha elítélik is

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön sajtótájékoztatóján bejelentette: lehet, hogy kormányzati munkát kínál volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynnnek, még akkor is, ha elítélik a visszavonult altábornagyot hamis vallomásért.

Michael Flynnt a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozás egyik kulcsszereplőjének tartják. Flynn mondta magát abban, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak nem mondott igazat Oroszország washingtoni nagykövetével a hatalomátadás időszakában és 2017 elején folytatott megbeszéléseiről. Donald Trump végig kiállt az altábornagy mellett, aki kormányzatának első nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Vasárnap az elnök a Twitteren jelezte, hogy bármilyen ítélet szülessék is az ügyben, elnöki kegyelmet gyakorol. Az ügy régóta izgalomban tartja az amerikai politikai életet. Flynn ugyanis ügyvédet váltott, és idén januárban megpróbálta visszavonni korábbi, beismerő nyilatkozatát, azzal érvelve, hogy a szövetségi ügyészek "rosszhiszeműen" jártak el vele szemben. Az ügyészek leinte azon az állásponton voltak, hogy nem kérnek börtönbüntetést, mivel Flynn teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal, ám amikor a vádlott új ügyvédeket kért fel, közölték: mégis börtönbüntetést kérnek.

Szerdán azonban Flynn ügyvédei közzétették az FBI-nak az ügyre vonatkozó belső levelezéseit, e-maileket és kézzel írt feljegyzéseket, amelyek szerintük megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a szövetségi nyomozók a meghallgatása előtt szándékosan csapdát állítottak a volt nemzetbiztonsági tanácsadónak. A levelekben és a feljegyzésekben a tisztségviselők a többi között azt vitatják meg, hogyan lehetne a legjobban "becserkészni" Flynnt, hogyan kellene minél több információval ellátni őt a meghallgatás során, és mi a teendő, ha hamis állításokon kapják őt. Az első meghallgatások tisztázták a nemzetbiztonsági tanácsadót, kimondták, hogy nem volt összejátszás Flynn és oroszok között, és az FBI lezárta az ügyet. A hatóság elhárítási részlegének akkori vezetője, Peter Strzok azonban elrendelte a nyomozás folytatását. A The Federalist című, republikánusokhoz közel álló orgánum arról írt csütörtökön: Flynn ügyvédjeinek erős a gyanúja, hogy Strzok - akiről kiderült, hogy a Demokrata Párt elkötelezett anyagi támogatója is volt - személyesen átírta az FBI hivatalos összefoglalóját.

Az egész ügy kivizsgálását William Barr igazságügyi miniszter egy külső - tehát nem a minisztériumban dolgozó - ügyészre bízta, és most az amerikai sajtó egy részében egymás után kerülnek napvilágra dokumentumok, amelyek Flynn igazát bizonyítják. Andrew McCarthy, egykori helyettes főügyész csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: a nyomozással az FBI célja az volt, hogy Flynnt bármi áron elmozdítsák Donald Trump mellől. Az altábornagy ugyanis kiváló ismerője volt a haderő, a hírszerzés és az FBI munkájának és e szervek együttműködési formáinak is. Elmozdításával - a volt helyettes államügyész szerint - Donald Trump helyzetét akarták volna gyöngíteni.

 

Kalifornia kormányzója lezáratta Orange megye összes strandját

Kalifornia kormányzója csütörtökön lezáratta Orange megye összes strandját, mert a múlt hét végén a koronavírus-járvány ellenére legalább 80 ezren özönlöttek az óceánparti helyekre.

Gavin Newsom közölte, hogy fontolgatja a kijárási korlátozások enyhítését, ám - mint mondta -a múlt hétvégéhez hasonlók késleltetni fogják döntésében. "Még egyszer ilyen elő ne forduljon!" - utalt a tömeges kirajzásra.

A helyi rendőrfőnök ugyanakkor arról számolt be, hogy - egyebek közt légi megfigyelés alapján - a strandolók zöme betartotta az egymástól való előírt távolságot.

A kormányzó csütörtökön nyomatékkal jegyezte meg, hogy a járvány még nem múlt el: 24 óra alatt 5,2 százalékkal, csaknem 50 ezerre emelkedett a bizonyítottan koronavírusos fertőzöttek száma.

A 40 millió lakosú tagállamban már közel kétezren haltak meg a ragály miatt.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!