2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Trükkösen próbál meghátrálni az ukrán külügyminiszter

Ukrajnán belüli társadalmi vita keretében „okosan” kell megoldani a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogi és biztonsági ellentmondásokat, mert a probléma messze túlmutat az ukrán–magyar viszonyon – írta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Jevropejszka Pravda ukrán portálon szerdán közölt cikkében.

  • Trükkösen próbál meghátrálni az ukrán külügyminiszter

Írásában az ukrán tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, hogy a beregszászi magyar konzulátuson tett állampolgársági esküről titokban készült videofelvételen szereplő konzul „a legközelebbi napokban visszatér hazájába.” Állítása szerint a diplomata és budapesti főnökei jól tudták, hogy az ukrán hatóságok kifogásolják második állampolgárság megadását ukrán állampolgároknak, mert az ország alkotmánya és törvényei csakis egy állampolgárságot, az ukránt ismerik el, s ezen a tényen az sem változtat, hogy Ukrajnában a kettős állampolgárság nem von maga után sem büntetőjogi, sem adminisztratív felelősségre vonást.

Pavlo Klimkin rámutatott: a kettős állampolgárság problémája messze túlmutat az ukrán–magyar viszonyon, ezért a megoldásához alapos társadalmi vitára van szükség, hogy okosan lehessen megoldani a jogi és biztonsági ellentmondásokat. A probléma szerinte tényleg nagyon komoly, mert összefüggésben van a nemzetbiztonsággal, amit kihasználhat és ki is használ Oroszország, a „mesterséges feszültségkeltés mestere”. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az ukrán állampolgársági törvény elfogadása óta gyökeresen megváltozott az ukránság helyzete a világban, több milliós ukrán vendégmunkás-migráció ment végbe, és sokan végleg külföldön maradnak, második állampolgárságot szereznek, de gyakorlatilag senki nem akarja megszakítani kapcsolatait Ukrajnával, nem akar lemondani ukrán állampolgárságáról.

„Mi több, mindnyájan jót tudjuk, hogy Ukrajnában is több tíz- vagy százezer ember rendelkezik a szomszédos országok állampolgárságával, és nem csak magyarok” – írta.

„Meggyőződésem, hogy van olyan megoldás, amely nem okoz kárt a kettős állampolgársággal rendelkezőknek, hanem pont fordítva, megszabadítja őket attól, hogy szükségük legyen az eltitkolására” – fűzte hozzá Pavlo Klimkin, megjegyezve, hogy a szerinte elvből elfogadhatatlan ukrán-orosz kettős állampolgárság problémáját külön kell kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Magyarország kész támogatni Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését a NATO-főtitkári posztra

Orbán Viktor: Magyarország kész támogatni Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését a NATO-főtitkári posztra

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Az Európai Néppárthoz csatlakozhatnak Magyar Péterék + videó

Az Európai Néppárthoz csatlakozhatnak Magyar Péterék + videó

Ma kiderülhet, hogy Magyar Péterék csatlakoznak-e az Európai Néppárthoz. A politikus emellett azt is bejelentheti, hogy végül felveszi-e az EP mandátumát. Bár korábban többször hangoztatta, hogy nem megy ki az Európai Parlamentbe, de végül ezt megszavaztatta követőivel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!