2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Külföld

Továbbra sem tudni, mi lesz a Wagner-vezér sorsa

Továbbra sem tudni, mi volt Prigozsin valódi célja. Elemzők szerint ugyanakkor a szombati felkelés sok mindenre rávilágított, például arra is, hogy Putyinnak el kell gondolkodnia azon, hogy kikben bízhat, és hogy kik alkossák a jövőben a belső körét.

  • Továbbra sem tudni, mi lesz a Wagner-vezér sorsa

Rengeteg kérdést felvet a szombati oroszországi felkelés. Még mindig nem tudni, hogy a Wagner csoport vezetője miért indított akciót a moszkvai katonai vezetés ellen, és hogy miért fújta le hirtelen a lázadást 200 kilométerre Moszkvától. Mint ahogy azt sem tudni, hogy jelenleg hol van Jevgenyij Prigozsin, és hogy mi lesz a sorsa a katonáival együtt.

A brit hadsereg nyugalmazott tábornoka szerint Vlagyimir Putyinnak is át kell gondolnia, hogy megvan-e még a kellő támogatása ahhoz, hogy elnök maradjon.

"Az elnöknek és az orosz államnak egyaránt egy komoly fiaskó a szombati incidens. Az orosz politikára sokkolóan hatott a lázadás. Az elkövetkező nehéz időszak nyitánya volt a mostani puccskísérlet, a jövőben pedig még több nehézséggel kell majd szembenéznie a Kremlnek" - hangsúlyozta Richard Barrons.

Nem gondolom, hogy Putyin hírneve csorbát szenvedne. Kiderült, hogy a társadalom tagjai és a fegyveres erők támogatják őt, lojálisak hozzá. Sőt, olyanok is voltak a zsoldosok között, akik kijelentették, hogy nem vesznek részt Prigozsin akciójában. Ráadásul nem került sor vérfürdőre, vagyis az elnök higgadt maradt, ami fontos - nyilatkozta Marina Miron. A King's College akadémikusa, aki úgy látja, az orosz elnök akár pozitívan is kijöhet a jelenlegi helyzetből.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ideig nem likvidálhatja az orosz titkosszolgálat a Wagner-vezért, mert akkor nem lenne parancsnoka az afrikai és az ázsiai egységeknek.

Putyin belső körei között elengedhetetlen a kölcsönös szolidaritás. Ez a záloga annak, hogy hatalmon maradhasson. Prigozsin akciója bomlasztó hatású volt. Most az a kérdés, kiben bízhat meg az elnök. Egy vezetőnek ügyelnie kell arra, hogy a rendszer, amit irányít, stabil legyen - mondta az elemző.

Bár a Kreml megígérte, hogy sem a Wagner-tagjai, sem vezetőjük ellen nem indítanak eljárást. A zsoldosoknak felajánlották, hogy lépjenek be az orosz reguláris hadseregbe, Prigozsin pedig szabadon távozhatott Fehéroroszországba.

Azt, hogy mivel fog foglalkozni és megélni még nem tudni. Ami biztos, hogy elvesztette üzleti birodalmát, médiáját és 50 ezer fős magánhadseregét is. Ráadásul amikor átkutatták a főhadiszállását, akkor készpénzben találtak nála 4 milliárd rubelt, vagyis 16 milliárd forintot. Erről azt állította, hogy ez a katonái zsoldja.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!