2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Továbbra is túlélők után kutatnak

Hír TV

2021. január 17., vasárnap 14:10

További halálos áldozatokat találtak Indonéziában a földrengés pusztítása után

További halálos áldozatokat találtak vasárnapra az indonéziai Szulavézi-szigeten, két nappal a 6,2-es erősségű földrengés pusztítása után, így már 77 a halottak száma, de 11 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván - közölték hivatalosan.

A hadseregnek sikerült szabaddá tennie az utakat a katasztrófa sújtotta helyszínekhez, így már nagy munkagépeket is tudtak szállítani Mamuju városba és a szomszédos Majene körzetbe - mondta el az országos katasztrófaelhárítás szóvivője. A távközlési vonalakat és az áramszolgáltatást is sikerül folyamatosan helyreállítani. A helyszínek megközelíthetetlensége miatt a segélyszállítmányokat eddig nem tudták eljuttatni a rászorulókhoz.

A földrengés következtében több mint 27 ezren vesztették el otthonukat. Sokan csak hevenyészett hajlékot találtak maguknak, amelyet azóta elmosott az eső. A halálos áldozatokon túl 800 ember megsérült, mintegy felük súlyosan.

Az első rengés után volt egy 5,9-es erősségű második is, és a rengések fölcsuszamlásokat idéztek elő.

Egy héttel korábban súlyos földcsuszamlások voltak Indonézia Nyugat-Jáva tartományában is, és ezeknek 29 halálos áldozatuk van.

A több mint 260 millió lakosú Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések, a heves esők pedig az erdőirtások után gyakran okoznak földcsuszamlásokat.

 

Továbbra is túlélők után kutatnak

Már több mint 50 áldozata van az indonéziai földrengésnek. A mentőcsapatok továbbra is túlélők után kutatnak a Nyugat-Szulavézi tartományában.

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földmozgásnak 800 sérültje van. A térség kórházai túlterheltek. Sokan az utcán töltik az éjszakát, mert a házuk lakhatatlanná vált. 15 ezer ember hagyta el a katasztrófa sújtotta térséget.

A hatóságok szerint félő, hogy egy újabb rengés szökőárt indít el. Indonéziát hetek óta természeti katasztrófák sújtják. Földcsuszamlások és árvizek is pusztítanak az ázsiai országban.

 

Hír TV