2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Továbbra is sok az eltűnt személy Japánban

2019. október 15., kedd 16:28

Egyre nő a halálos áldozatok száma, és tíz embert még mindig eltűntként tartanak számon Japánban, ahol a hétvégén tájfun pusztított. A japán kormányszóvivő közlése szerint a károk helyreállításában 11 ezer ember vesz részt és az önvédelmi haderő segítségét is kérték.

Még mindig az eltűntek után kutatnak Japánban, ahol a hétvégi Hagabisz tájfun több mint 60 emberéletet követelt. A trópusi vihar az ország középső részén hatalmas áradásokat is okozott. 133 ezer háztartás víz nélkül maradt és körülbelül 22 ezer otthonban nincs áram, ami az északi területeken azért jelent nagy problémát, mert egyre hidegebb az idő.

Az Abukuma folyó soha nem áradt meg ennyire, különösen ezen a területen néhány házat teljesen elmosott. Úgy gondolom, hogy ideje újratervezni vagy átgondolni az evakuálási terveket

- mondta egy fukusimai lakos.

A kormány a vihar által letarolt területek, katasztrófa sújtotta térséggé akarja nyilvánítani, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak a helyreállítási munkálatokat segítő forrásokhoz.

A kormány minden segítséget megad, amire a katasztrófa sújtotta területeknek szüksége van, hogy az áldozatok minél hamarabb visszatérhessenek a mindennapi életükhöz

- mondta a miniszterelnök.

A mentést nehezítik, hogy több helyen átszakadtak a gátak, az egyes területeken öt méteresre duzzadt folyók pedig elmosták a viharos széltől megtépázott házakat. A naganói pályaudvaron tíz szupergyors vonat is iszapos víz alá került. A vihar sújtotta térségben több mint 230 iskola és több tucat üzlet továbbra is zárva van. A károk felszámolásában 11 ezer ember, köztük az önvédelmi haderő tagjai is részt vesznek. A Hagibisz tájfun volt a legsúlyosabb trópusi vihar Japánban az 1959-es Vera tájfun óta.

HírTV