2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Tovább terjeszkedik az Iszlám Állam a kurdok kárára

Elfoglalták az Iszlám Állam fegyveresei a kurdok főhadiszállását Kobaniban, már az észak-szíriai város 40 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A terroristák ellen csütörtökön újabb légicsapásokat hajtott végre az Egyesült Államok. Sajtóértesülések szerint a Pentagon arra számít, hogy a szélsőséges szervezet heteken belül támadást indít Bagdad ellen is. Közben Törökországban folytatódik a kurdok tüntetéssorozata, amivel a kormánytól akarják kikényszeríteni a katonai segítséget Kobani számára. Az utcai harcokban eddig több mint harmincan haltak meg.

Eldurvultak a kurdok kormányellenes tüntetései Törökországban. A demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban két rendőr meghalt, ketten súlyosan megsebesültek – köztük egy rendőrfőnök –, miután tüzet nyitottak rájuk helyszínelés közben. A rendőrök visszalőttek, a feltételezett támadók közül négyen meghaltak, kettejüket pedig őrizetbe vettek. „Meglátogattam a rendőrfőnököt, aki súlyosan megsérült. Éjszaka tárgyaltam a belügyminiszterrel, és elrendeltem a szükséges lépéseket. A bűnözőket, akik ezeket a szörnyűségeket elkövették, két órán belül megbüntették” – közölte a miniszterelnök, miután meglátogatta a sérült rendőröket.

A török hatóságokat tíz éve nem érte ilyen támadás. A déli, kurd lakosságú tartományokban azért tüntetnek, mert az ankarai kormány nem akar katonai erővel beavatkozni az észak-szíriai, kurd Kobani elfoglalásáért vívott harcba. „Egy szélsőséges csoport rombolja a szomszédságukat, a tartományukat és az etnikai identitásukat a régióban azzal, hogy ilyen erőszakos akciókat hajt végre. Azonnal fel kell hagyniuk ezzel a viselkedéssel, és inkább politikai gyűléseken, a parlamentben vagy tárgyalásokon kellene közölniük gondolataikat” – jelentette ki a belügyminiszter.

A török beavatkozást már a nemzetközi közösség is szükségesnek látja. „Szeretnénk kérést intézni a török hatóságokhoz. Engedjék legalább az önkénteseket és felszerelésüket, hogy a város területére léphessenek, hadd támogassák a védelmi műveleteket, és segítsék saját területükről a terroristák elleni koalíciós akciókat” – mondta az ENSZ szíriai különmegbízottja. Hozzátette: nem szabad engedni, hogy egy, a srebrenicaihoz hasonló vérontás történjen Kobaniban.

A szíriai–török határ közvetlen közelében fekvő Kobanit három hete ostromolják az Iszlám Állam katonái, az ennek nyomán kialakult zavargások komoly belpolitikai gondokat is okoznak a kormánynak. Törökországban tizenötmilliós kurd közösség él, akik a betiltott Kurd Munkáspárt vezetésével harminc éve akarnak nagyobb önrendelkezést kiharcolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!