2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Tovább húzódik a brexitszavazás

Újrakezdődött a vita a brit parlamentben a brexit feltételrendszeréről. A Theresa May által Brüsszellel kialkudott egyezményről a jövő hét kedden szavazhat a londoni törvényhozás, miután tavaly decemberben a kormányfő elhalasztotta a voksolást – mert attól tartott, hogy saját pártján belül sem támogatják majd elegen.

  • Tovább húzódik a brexitszavazás

Anna Soubry egy náci – énekelték a brexitpárti tüntetők, miközben a megnevezett politikus nem messze tőlük éppen interjút adott a BBC-nek. Igazság szerint tiltakozom az ellen, hogy nácinak neveznek. Szerintem ez elképesztő. Ide jutott ez az ország, ez lett ebből az országból– mondta ezt hallva a brexitellenes konzervatív parlamenti képviselőnő.  

A tüntetők egy része az interjú után egészen a londoni parlament bejáratáig kísérte a konzervatív képviselőt, és válogatott szidalmakat vágtak a fejéhez. A politikus azzal vívta ki a brexitpártiak haragját, hogy miniszterelnökével szembemenve második népszavazást követel Nagy-Britannia EU-ból való távozásáról.

Az új referendum ötlete is napirendre kerülhet a szerdán újrakezdett, ötnapos parlamenti vitán, aminek a végén, a jövő héten arról szavazhat a brit törvényhozás, hogy elfogadja-e a Theresa May által Brüsszellel kialkudott brexit-feltételrendszert. A voksolást eredetileg egy hónappal ezelőtt kellett volna megtartani, de miután May úgy ítélte meg, hogy több időre van szüksége a törvényhozók meggyőzéséhez, elhalasztotta a szavazást.

A brit kormány kilépésért felelős államtitkára nemrég Brüsszelben tárgyalt a többi uniós ország képviselőivel, és megerősítette, hogy London a súlyos belpolitikai viták ellenére sem akarja kitolni az EU elhagyásának határidejét.

Nagyon világos, mit akarunk. A kormány nem hosszabbítja meg a határidőt, és idén március 29-én elhagyjuk az EU-t, mert erre szavazott a parlament, és ezt mondják ki a brit törvények is– mondta Martin Callanan, brexitügyi államtitkár. 

A brexit feltételrendszeréről szóló parlamenti vita jövő kedden zárulhat le, ezután Theresa May beszédet intéz a képviselőkhöz, majd megtartják a december 11-ről elhalasztott szavazást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!