2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Tovább folytatódik az amerikai kormányzati leállás

Hír TV

2019. január 3., csütörtök 13:07, frissítve: csütörtök 13:22

Tovább folytatódik az amerikai kormányzati leállás. Donald Trump és a kongresszusi demokraták a szerdai kabinetülésen sem tudtak megegyezni a mexikói határra tervezett fal finanszírozásáról, így a kormányzati szervek továbbra sem nyitnak ki. Összesen 800 ezer dolgozót küldtek kényszerszabadságra.

Ragaszkodik a mexikói falhoz az amerikai elnök. Tizenkettedik napjához ért az amerikai kormányzati leállás, amit Donald Trump és a kongresszusi demokraták költségvetési vitája indított el. Trump ugyanis 5 milliárd dollárt követelt az amerikai és mexikói határra tervezett fal megépítéséhez, a demokraták azonban nem akarták ezt megszavazni. Az újév elején az elnök összehívta a kabinetet a határellenőrzési kérdés megvitatására, ami véleménye szerint nemzetbiztonsági ügy.

„Nézze, nemzetbiztonsági kérdésről beszélünk. Ugyanúgy, mint amikor a katonaságról van szó. Vagy Szíriáról, Afganisztánról, és a különböző területekről. Úgy értem: Afganisztánban többet költünk egy hónap alatt, mint bármelyik másik ország, néhányat kivéve.(…) 5 milliárd oly kevés összeg, ha nemzetbiztonságról beszélünk. Nem csak a határról van szó, hanem a nemzet biztonságáról” – ragaszkodik elképzeléséhez Donald Trump. 

Az álláspontok azonban nem közeledtek. Trump pedig bejelentette, a leállás addig folytatódik, amíg meg nem kapja a fal finanszírozásához szükséges összeget. Csütörtökön az ellenzéki demokraták megkezdik a többségi vezetést a képviselőházban, így ők határozhatják meg a politikai napirendet a 2019-2020-as időszakban. Frakcióvezetőjük, Nancy Pelosi közölte, a demokraták két részből álló költségvetési jogszabályt fognak kezdeményezni, ami a kormány újraindítását hivatott elérni.

„Azt kérdezzük az elnök úrtól és a republikánusoktól, miért nem fogadják el azt amit már megtettetek, hogy nyissuk ki a kormányszervek kapuit és a következő 30 napban megtárgyalhatjuk a határbiztonság ügyét” – mondta Nancy Pelosi, a Demokraták frakcióvezetője. 

A demokraták javaslata nem tartalmazza ugyanakkor Trump 5 milliárd dolláros követelését, így azt a republikánus többségű szenátus várhatóan nem fogadja majd el. Az újonnan felállt kongresszusban ez lehet az első nagy konfliktus a republikánusok és a demokraták között. A második hete tartó leállás mintegy 800 ezer alkalmazottat kényszerít szabadsága kivételére vagy fizetés nélküli munkavégzésre.